Najviše zaposlenih u Londonu
0

OI povećale zaposlenost u Ujedinjenom Kraljevstvu

Klix.ba
Broj nezaposlenih osoba u Ujedinjenom Kraljevstvu smanjen je za 46 hiljada u periodu od aprila do juna ove godine i sada iznosi 2,56 miliona, službeni su podaci iz Nacionalnog ureda za statistiku.

Najveći postotak tromjesečnog pada nezaposlenosti zabilježen je u Londonu, zbog otvorenih radnih mjesta tokom Olimpijskih igara. Broj osoba zaposlenih na pola radnog vremena dostigao je rekordnih 8,07 miliona, a smanjen je i broj nezaposlenih mladih ljudi.

Broj zaposlenih osoba povećao se za 201 hiljadu te je u ovoj zemlji danas zaposleno skoro 30 miliona ljudi. Sve je manje osoba koje traže dodatke zbog nezaposlenosti.

Sekretar Ureda za zaposlenje i penzionisanje Iain Duncan Smith rekao je da su ove brojke ohrabrujuće i da se Ujedinjeno Karljevstvo kreće u pravom smjeru.

"Postoje pozitivni i ohrabrujući podaci koji pokazuju jačinu našeg privatnog sektora, koji uprkos teškim ekonomskim vremenima otvara nova radna mjesta od kojih je većina na puno radno vrijeme. Nezaposlenost opada i broj zahtjeva za socijalnu pomoć je smanjen", rekao je Smith za Sky News.