biznis
0

Novi uspjeh FIMA banke

Sarajevo-x.com
FIMA banka je uspješno završila upis i prodaju dionica III emisije redovnih dionica putem zatvorene prodaje.

Nadzorni odbor FIMA banke je potvrdio uspješan završetak upisa i prodaje dionica ukupne prodajne vrijednosti emisije 3.327.740,00 KM. Prodajna cijena jedne dionice iznosila je 130,00 KM.

Ovom emisijom Banka je izdala 25.598 novih redovnih dionica, ukupne nominalne vrijednosti 2.559.800,00 KM. Upisane su i uplaćene dionice u stoprocentnom iznosu emitiranih dionica. Nominalna vrijednost jedne dionice iznosila je 100,00 KM.

Rok za upis i uplatu dionica bio je od 21. do 26. juna. Sve dionice su upisane i uplaćene prvog dana što pokazuje izražen interes za kupovinu dionica ove banke. Upisom i uplatom navedenih dionica FIMA banka je svoj kapital povećala sa sadašnjih 23 miliona na 26,3 miliona KM čime je stvorila nove pretpostavke za dalji rast i razvoj banke.

Ovim nije završena kapitalno jačanje Banke jer Banka priprema novu emisiju dionica u narednom periodu.

U 2007. godini emisije javnih dionica FIMA banke su iznosile sedam miliona maraka, te su dionice FIMA grupacije u protekloj godini zabilježile rast od 22 posto.

FIMA banka je povećala depozit u odnosu na prethodnu godinu za 178,59 posto. Želimo podsjetiti da je Banka nedavno dobila Zlatni BAM za rast depozita (štednje) čime je potvrđeno povjerenje klijenata u ovu banku.

FIMA banka je u toku mjeseca juna prezentovala poslovne rezultate na konferenciji u Varaždinu. Aktiva FIMA banke iznosi preko 90 miliona KM, dok ukupna imovina Banke prelazi 50 miliona maraka.