Njujorška berza
0

Nafta 82 dolara, OPEC neće mijenjati kvotu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Nafta je u srijedu na berzi u New Yorku poskupjela na iznad 82 dolara za barel, što je samo dva dolara manje od ovogodišnjeg rekorda, nakon što je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) na današnjem sastanku odlučila ne mijenjati proizvodnu kvotu.

Cijena američke "lake" nafte za terminsku isporuku u aprilu je na Njujorškoj robnoj berzi porasla za 56 centi, na 82,26 dolara za barel, nakon rasta u utorak od čak 1,90 dolara, dok je evropska "brent" nafta istovremeno na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu poskupjela za 69 centi, na 81,22 dolara za barel, prenio je Reuters.

Članice OPEC-a, koji u ukupnoj svjetskoj opskrbi "tekućim zlatom" sudjeluje s trećinom, donijele su u srijedu na sastanku u Beču odluku da i dalje primjenjuju rekordno smanjenje proizvodne kvote od 4,2 milijuna barela na dan, iako zbog visokih cijena nafte neke članice proizvode iznad dozvoljene kvote.

Alžirski ministar energetike i rudarstva Sakib Khelil izjavio je da na sastanku OPEC-a nije razgovarano o strožijem poštovanju postojećih kvota.

Otkad je u decembru 2008. ovaj kartel odlučio smanjiti proizvodnju na ispod 25 milijuna barela na dan, a ekonomska kriza u svijetu se intenzivirala, cijena sirove nafte je porasla sa samo 40 dolara za barel na čak 83,95 dolara za barel početkom ove godine.

I pored toga što je cijena nafte iznad želje OPEC-a od 75 dolara za barel, ekvadorski ministar energetike Hermaniko Pinto je prije početka sastanka izjavio kako je potrebno još dosta vremena da se kartel "opusti" s obzirom na strahove da bi moglo doći do drugog vala recesija.

Ministar energetike Saudijske Arabije, najvećeg proizvođača u okviru OPEC-a i zemlje s najvećim potvrđenim rezervama nafte u svijetu, Ali al-Naimi bio je značajno opušteniji, što pokazuje njegova izjava: "Tražnja je dobra, opskrba pouzdana, a cijene divne – mi smo veoma sretni."

Na poskupljenje najvažnije energetske sirovine u srijedu je utjecala i vijest da ruskom naftnom gigantu Rosnjeftu prijeti prekid izvoza nakon što je propali rival Jukos na američkom i britanskom sudu dobio sudsku zabranu koja značajno otežava isplate Rosnjeftu sa Zapada.

"Izgleda da će te sudske zabrane utjecati na sve isplate Rosnjeftu u dolarima. U najgorem slučaju moglo bi doći do haosa s isplatama i potpunog prekida izvoza te ruske državne kompanije", izjavio je jedan trgovac iz neimenovanoga naftnog giganta.

Američki institut za naftu u utorak uvečer je objavio sedmični izvještaj o zalihama energenata prošle sedmice, koji je pokazao nagli pad zaliha benzina od 3,7 milijuna barela, dok su analitičari očekivali pad od 800.000 barela. Pored toga, zalihe nafte su porasle za 403.000 barela, mnogo manje nego što su očekivali analitičari.