biznis
0

Mlijeko iz BiH od prvog dana 2013. neće moći u EU

Anadolija
Deficit BiH u spoljnotrgovinskoj razmjeni od naredne godine samo na izvozu mlijeka mogao bi se povećati za 40 miliona KM, upozoravaju domaći proizvođači mlijeka.

Kako bi s plasmanom prehrambenih proizvoda, uključujući i mlijeko, izašli na tržište Evropske unije, konkretno Hrvatske kao najvećeg kupca, BiH mora do 1. januara 2013. godine obezbijediti uslove kontrole proizvodnje neophodne za izdavanje certifikata u skladu sa standardima EU-a .

Draženko Budimir, direktor zemljoradničke zadruge Livač iz Bosanskog Aleksandrovca, čija je osnovna djelatnost proizvodnja mlijeka i sira "trapista" kazao je za Anadoliju da, ukoliko u BiH ne bude osnovana akreditovana veterinarska laboratorija, proizvođači mlijeka, mliječnih proizvoda i mesa neće moći izvoziti svoje proizvode na tržište EU-a.

"To znači da od 1. januara 2013. nećemo moći izvoziti ni u Hrvatsku, za koju sada važi poseban sporazum sa 11 mljekara koje mogu svoje proizvode plasirati na njeno tržište", pojasnio je Budimir. Prema njegovim riječima, iako Livač posjeduje i ISO i HASAP standard, i kontrolu njegovih proizvoda vrši Institut za veterinarstvo Vaso Butozar iz Banjea Luke, to bez akreditovanog veterinarskog laboratorija nije dovoljno da se uđe na tržište EU-a.

"Za to se zna već godinama, ali u BiH niko nije radio na rješavanju problema vezanih za osnivanje akreditovane laboratorije. Sada smo dovedeni u situaciju koja bi mogla uništiti cjelokupnu mljekarsku proizvodnju, ukoliko do 2013. ovaj problem ne bude riješen", kazao je Budimir.

Problematiku certificiranja mlijeka i mliječnih proizvoda na državnom nivou, u skladu sa standardima koje propisuje EU, trebala bi da riješi Kancelarija za veterinarstvo, koja djeluje u sklopu Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH. Međutim, niko od nadležnih za tu problematiku nije se počeo baviti tim poslom.

Miloš Radojičić, predsjednik Udruženja proizvođača mlijeka RS-a, u izjavi za Anadoliju, istakao je da bi gubitak hrvatskog tržišta značio i kraj mljekarske proizvodnje u BiH.

Predsjednik Asocijacije proizvođača mlijeka Federacije BiH Mehmed Nikšić ističe da bi preko 70 posto primarnih proizvođača mlijeka u tom bh. entitetu moglo biti isključeno iz otkupa, pošto je riječ o farmerima koji imaju do pet muznih krava.

"Izvršna i zakonodavna vlast u državi nisu uradili svoj dio posla na vrijeme i oni će biti najodgovorniji ako se to desi", kazao je Nikšić.

I dok se predstavnici državnih institucija ne oglašavaju, premijer Federacije BiH Nermin Nikšić uvjeren je da se do ulaska Hrvatske u EU problem neće riješiti. Ipak, on proizvođačima mlijeka nudi druge opcije.

"Pregovarali smo i postoje neki kontakti sa predstavnicima Turske i sa predstavnicima zemalja sa Bliskog istoka, koje su zainteresovane za naše proizvode i mi ćemo nastojati da otvaranjem tog tržišta kompenziramo to što ćemo eventualno izgubiti tržište Hrvatske i EU-a", pojasnio je Nikšić.