Oprezno konzumirajte
45

Tri neočekivane namirnice koje bi mogle dovesti do bolesti srca

N. O.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Neke namirnice, iako zdrave, ukoliko se konzumiraju u velikim količinama i prečesto mogu dovesti do povećanja holesterola, a dugoročno do bolesti srca. Među njima izdvajaju se punomasno mlijeko, orašasti plodovi te kokosovo ulje.

Ishrana je jedan od najvažnijih čimbenika održavanja zdravlja vašeg srca. Vjerovatno već znate da hrana koju jedete igra važnu ulogu u zdravlju vašeg srca, posebno kada je u pitanju vaš holesterol. Pored dodavanja hrane bogate antioksidansima u vašu ishranu, također je ključno da ograničite unos štetnih sastojaka koji bi mogli da dovedu do skoka holesterola tokom vremena.

Iako postoje mnogi uobičajeni krivci koje većina ljudi zna da izbjegava, kao što su pržena hrana i brza hrana, postoji i nekoliko za koje možda niste ni svjesni da predstavljaju rizik.

Kokos i kokosovo ulje

Vjerovatno ste čuli ponešto o prednostima kokosovog ulja, bilo da ga stavljate na kosu za dodatni sjaj i mekoću ili ga dodajete obrocima za malo snage sagorijevanja masti. Međutim, ako ne budete oprezni, konzumiranje prevelike količine može dovesti do povećanja holesterola.

Kokos i kokosovo ulje sadrže veoma velike količine zasićenih masti. Zasićene masti su povezane s povećanjem nivoa LDL ili lošeg holesterola. Kada se LDL poveća, povećava se i rizik od srčanih i drugih kardiovaskularnih bolesti.

Iako je ova hrana općenito dobra u umjerenim količinama, ograničenje vašeg unosa je važan korak koji treba poduzeti.

Orašasti plodovi

Orasi se često smatraju jednom od najzdravijih grickalica, a kada se jedu u umjerenim količinama, mogu čak biti odlični za vaše srce. Međutim to se može promijeniti ako ih jedete previše često.

Iako su zdravi u umjerenim količinama, orašasti plodovi lako mogu dovesti do povećanja holesterola i srčanih bolesti ako se jedu previše. Orašasti plodovi su prirodno bogati kalorijama, zasićenim mastima, kao i zdravim mastima. Vvišak može dovesti do debljanja i povećanja nivoa LDL-a ili lošeg holesterola. To na kraju može dovesti do također i do srčanih bolesti.

Punomasno mlijeko

Mlijeko je bogato kalcijumom, vitaminom D, kalijumom i još mnogo toga, a sve to nudi prednosti za vaše cjelokupno zdravlje. Ipak, nutricionisti preporučuju izbjegavanje punomasnog mlijeka ako vam je niži holesterol ili zdravije srce glavni prioritet.

Mlijeko je bogato kalorijama, mastima i zasićenim mastima. To može dovesti do povećanja tjelesne težine i nivoa LDL-a ili lošeg holesterola. Povećanje nezdrave tjelesne težine i konzumacije zasićenih masti povezano je s povećanim rizikom od srčanih bolesti.