Uz konkurentnost privrede
0

Mantovanelli: Ključno je pomaganje najugroženijima

SRNA
Marco Mantovanelli (Foto: RFE)
Marco Mantovanelli (Foto: RFE)
Šef kancelarije Svjetske banke u BiH Marco Mantovanelli rekao je da se u BiH u procesu privrednog oporavka nameću dvije ključne teme - pružanje odgovarajuće pomoći najugroženijim kategorijama stanovništva i konkurentnost privrede u BiH.

On je na okruglom stolu na temu gotovinskih davanja u BiH rekao da su te dvije teme povezane, jer bi sistem gotovinskih davanja trebao da zaštiti najugroženije, bez ugrožavanja konkurentnost tržišta rada, saopšteno je iz kancelarije Svjetske banke u BiH.

Okruglom stolu koji je održan jučer prisustvovao je i direktor Inicijative za bolju i humaniju inkluziju Žarko Papić, koji je istakao da će reforma sistema socijalnih transfera i bolja usmjerenost na realne potrebe korisnika rezultovati socijalno pravednijom socijalnom zaštitom, koja je istovremeno i dio procesa integracije sa EU.

	Događaj je okupio brojne vladine funkcionere, predstavnike javnih institucija, akademske zajednice i civilnog društva, s ciljem pokretanja dijaloga o politici socijalne zaštite u BiH i davanja doprinosa novoizabranim vlastima u vezi sa ključnim pitanjima koja se trebaju rješavati u naredne četiri godine, kao i davanja doprinosa za novu Strategiju partnerstva Svjetske banke sa BiH za period 2012. - 2015. godine.

Okrugli sto su organizovali kancelarija Svjetske banke u BiH u partnerstvu sa Inicijativom za bolju i humaniju inkluziju.