biznis
1

Lufthansa nastavlja sa štrajkom: Dnevni gubici 20 miliona eura

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Uposlenici njemačke državne avio kompanije Lufthansa i sutra nastavljaju sa štrajkom koji je počeo danas.

Štrajk uposlenika kompanije će trajati od 6 do 23 sata. Kabinsko osoblje njemačke avio kompanije Lufthanse danas je zvanično stupilo u štrajk na aerodromima u Duesseldorfu i Frankfurtu.

Najveća njemačka avio kompanija otkazala je 290 letova nakon što su kabinski radnici stupili u štrajk na aerodromima u Frankfurtu i Dizeldorfu. Lufthansa je saopštila da je otkazano i dodatnih 37 letova, što je pogodilo oko 37.500 putnika.

Razlog štrajka je višegodišnji spor između uprave i sindikata u vezi s prijevremenim odlaskom u penziju.

Ovo je inače 14 prekid rada u njemačkoj državnoj avio kompaniji u posljednjih godinu i pol, a sindikat kabinskog osoblja je poručio da će im se pridružiti i kolege s minhenskog aerodroma.

Kako navode njemački mediji, zbog štrajka osoblja kompanija Lufthansa u prosjeku dnevno gubi 20 miliona eura.

Također se procjenjuje da su obustave rada samo tokom ove godine kompaniju koštale oko 130 miliona eura.

Uprava kompanije već duže vrijeme pokušava reorganizirati kompaniju, ali pregovori koje vodi sa sindikatima do sada su se pokazali kao najveća prepreka.

Iz sindikata ipak navode kako uprava kompanije uposlenicima do sada nije ponudila "ništa novo".

"Iz Lufthanse su jučer naveli da su saglasni sa svim našim zahtjevima. To nije tačno. Nisu nam ponudili ništa novo. Čak su nam i prijetili. Rekli su nam ako nastavimo sa štrajkom da će naši poslovi biti u opasnosti. To nije dobra polazna tačka za ponovno pokretanje pregovora. Naprotiv, gotovo smo sigurni da će štrajk trajati najmanje sedam dana", rekao je glasnogovornik sindikata kabinskog osoblja Nicoley Baublies.

Nesuglasice između uprave i sindikata prvo su počele o povlasticama za odlazak u penziju, da bi se kasnije proširile na planove Lufthanse da poslovanje proširi na niskotarifne operacije preko brenda Eurowings.