biznis
0

Kotor Varoš: Planirano osnivanje agroindustrijskog centra

SRNA
Kotor Varoš
Kotor Varoš
Strategijom razvoja opštine Kotor Varoš do 2020. godine planirano je osnivanje agroindustrijskog centra - saopšteno je iz Administrativne službe ove opštine.

U prvoj fazi osnivanja ovog centra planirana je parcelacija, obezbjeđenje elektro i komunalne infrastrukture i definisanje namjene objekta.

Projektom je planirano da se do 2015. godine u zajedničku infrastrukturu agroindustrijskog centra investira 500.000 KM.

Planirano je da se realizuju programi na izgradnji magacina sa sušarama za povrće, voće, žito, šumske plodove i ljekovito bilje, zatim izgradnja hladnjača za voće i meso, izgradnja klaonice, osnivanje servisa poljoprivrednih mašina, otvaranje trgovinskih radnji /sjemenara i poljoprivrednih apoteka/, podrška razvoju stočarske i voćarske proizvodnje.

Uporedo sa osnivanjem agroindustrijskog centra planirana je i realizacija projekata koji mogu u kratkom roku pokazati rezultate, kao razvoj kućne radinosti u seoskim područjima i seoskog ekološkog lovno-ribolovnog turizma.

Prema dinamici u Strategiji, do 2015. godine planiran je početak prizvodnje organske hrane u deset domaćinstava i osnivanje malih preduzetničkihg firmi.

Planirano je sertifikovanje 200 pčelinjih društava, pet proizvođača ljekovitog bilja, jednog proizvođača ribe, osnivanje deset novih zasada voća i 30 plasteničkih proizvođača.