biznis
0

Kolaps na Wall Streetu, veliki pad dionica

FENA
Već drugi dan svjetske berze doživljavaju pad vrijednosti dionica kakav se ne pamti od 11. septembra 2001. godine, a kriza prouzrokovana rekordnim padom dionica na šangajskoj burzi sinoć je izazvala i kolaps računalnog sistema na Wall Streetu, prenose agencije.

Vrijednost dionica na berzi u New Yorku u utorak je zabilježila najveći pad u jednom danu od terorističkih napada 11. septembra 2001., uz pad indexa industrijskih dionica Dow Jones za rekordnih 416 bodova, što se povezuje s globalnom zabrinitošću da gospodarstva SAD i Kine posrću, kao i da su cijene dionica prenapuhane.

Strmoglavi pad tržišta, kao globalno širenje tog pada, signaliziraju moguću korekciju nakon dugog razdoblja stabilnog rasta tržišta dionica koje nije bilo uzdrmano takvim hirovitim danom trgovanja već nekoliko godina, ocjenjuje u izvještaju Associated Press.

Veliki pad kineskih dionica, slabosti u nekim ključnim pokazateljima američkog gospodarstva i vijest da je potpredsjednik SAD Dick Cheney bio očita meta talibanskog samoubilačkog napada u Afganistanu potaknuli su prodaju na Wall Streetu, navodi CNN.

Rušenje glavnog indeksa vrijednosti dionica u Kini prestrašilo je investitore i potaknulo bijeg u kvalitenije vrijednosnice.

Široka i agresivna prodaja američkih dionica trajala je cijelo poslijepodne nakon porasta zabrinutosti za gospodarstvo SAD, kreditna tržišta i procjenu vrijednosti dionica, objašnjava u srijedu Financial Times.

Tokom dana index Dow Jones pao je za čak 546.20 bodova ili 4.3 posto, ali se krajem trgovanja nešto oporavio i zaustavio se na minusu od 416.02 bodova ili 3.29 posto, na konačnih 12.216 bodova.

To je bio najgori pad Dow Jonesa od 17. septembra 2001., prvog dana trgovanja nakon terorističkih napada na SAD, kada je pao 684.81 bod ili 7.13 posto.

Pad je zahvatio sve sektore tržišta i u utorak je u vrijednosti američkih dionica ukupno izgubljeno 632 milijarde dolara, prema izračunu Standard & Poor's Corp.