Valentin Inzko
0

"Kad može Evropa, zašto ne bi i BiH imala jedinstven ekonomski prostor?"

FENA
Valentin Inzko (Foto: OHR)
Valentin Inzko (Foto: OHR)
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU u BiH Valentin Inzko izjavio je da stvaranje jedinstvenog ekonomskog prostora u BiH ne znači ukidanje entiteta i da ne vidi razlog da BiH nema takav ekonomski prostor, ako ga ima Evropa.

Inzko je to rekao na konferenciji za novinare na Jahorini u pauzi sesije "Parlament za Evropu" na kojoj je razgovarano o stvaranju jedinstvenog ekonomskog prostora u BiH u kontekstu evropskih integracija.

Posebno je istaknuo da je jedinstveni ekonomski prostor jedan od zahtjeva iz evropskog partnerstva i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju te je, također, ukazao na nepovoljne uvjete za poslovanje u BiH.

Ministar vanjske trovine i ekonomskih odnosa BiH Mladen Zirojević rekao je da je ovaj skup bio prilika da se sagleda pozicija BiH u evroatlantskim integracijama, pogotovo kada je riječ o ispunjavanju obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Naveo je da je učesnike sastanka informirao o aktivnostima Ministarstva, naglasivši da ono ima najvažniju ulogu u ispunjavanju tih obaveza i da gotovo 90 posto nadležnosti iz oblasti ekonomije, direktno ili indirektno, ima Ministarstvo.

"Skup sam informirao da su privrednici u BiH veoma zadovoljni što je Parlamentarna skupština nedavno usvojila zakon kojim se koriguju carinske stope za repromaterijal i sirovine u tekstilnoj i metalskoj industriji", rekao je Zirojević.

Kako je kazao, Ministarstvo je pokrenulo inicijativu, a, koja je u završnoj fazi, o potpisivanju sporazuma sa Srbijom i Hrvatskom o međusobnom priznavanju certifikata za robu iz BiH.

Zirojević je rekao i da ima uspjeha i napretka i u poboljšanju uvjeta za poslovanje stranih investitora u BiH.

Predstavnik EU Anthony Dempsey rekao je BiH prvo mora stvoriti jedinstveni ekonomski prostor da bi postala dio evropskog tržišta.

Istakao je i da se uskoro može očekivati stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, što bi trebalo da doprinese usklađivanju domaćeg sa zakonodavstvom EU.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU u BiH Valentin Inzko je pokrenuo projekt "Parlament za Evropu" da bi parlamentarcima u BiH pomogao da efikasno rade na usvajanju velikog broja zakonodavnih akata koji proizilaze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i evropskog partnerstva.

Ovaj projekt je centralni element neprekidnih napora EUSR-a da pitanja evropskih integracija istakne u prvi plan političkog i javnog diskursa u BiH.