Rezultati monitoringa
31

Šta su uradili načelnici i gradonačelnici za tri godine mandata: Neki podaci su šokantni

I. M.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Udruženje "Zašto ne" i platforma Istinomjer prezentirali su rezultati monitoringa ispunjenosti predizbornih obećanja nakon treće godine mandata u 12 gradova i općina BiH.

Istinomjer kao inicijativa koja radi na odgovornosti i na promicanju odgovornosti političkih partija i aktera, od 2010. godine prati ispunjenje predizbornih obećanja, a trenutno pored lokalnog nivoa prate realizaciju predizbornih obećanja partija koje su formirale Vijeće ministara, obje entitetske vlade te vladu Kantona Sarajevo.

Primarni izvor obećanja su predizborni programi kandidata ili njihovih stranaka. Međutim u određenim situacijama, obećanja su se prikupljali iz njihovih govora, intervjua i objava na društvenim mrežama. U nekim općinama broji se od 10 do 20 predizbornih obećanja, dok u drugim njih ima i 70-80 ili čak, što je slučaj u Općini Travnik 357 obećanja.

Općina Travnik nije predstavljena u ovoj prezentaciji s obirom da su izbori u ovoj općini bili ponovljeni te je mandat započeo kasnije.

Banja Luka

Tokom prve tri godine značajne aktivnosti su sprovođene na ispunjenju četiri obećanja. Radi se o obećanjima koja se tiču transparentnosti gradske uprave, subvencija za vrtiće, besplatnog prevoza za određene kategorije društva. Jedno obećanje je ispunjeno u prvoj godini mandata, a to je obećanje "jedan političar - jedna plata" u okviru gradske uprave Banja Luka.

Obećanje o uvođenju neradne nedjelje je obustavljeno zbog blokade inicijative da uopće dođe na dnevni red skupštine Banje Luke, tako da se nije moglo ni razmatrati. Jedno obećanje se smatra prekršenim, to je Banja Luka grad bez podjela.

"U trećoj godini desile se neke stvari poput priključenja hajci protiv projekcije filma 'Pride' koje je Stanivuković nazvao paradiranjem i doprinio svojim stavovima atmosferi u kojoj na dan prikazivanja filma napadnuti aktivisti i novinari. U aprilu, nakon što je organizovao iftar za Bošnjake, tri dana kasnije je reagovao na presudu autoprevoznika na čijem je zemljištu stara autobuska stanica te Stanivuković je izjavio bojazan da autoprevoznik 'može to prodati tamo nekim Bošnjacima-muslimanima' što nije u duhu Banje Luke grada bez podjela", navode iz Zašto Ne.

Općina Banovići

Nakon tri zakazana referenduma, nijedan od kojih nije sproveden, načelnik općine je okončao treću godinu sa 12 obećanja čija su ispunjenja u progresu, osam započeto i jedno prekršeno.

"Prekršeno je obećanje u kojem je rečeno da će biti smanjene cijene za grijanje jer krajem 2022. poskupili su voda i grijanje. Izdvajana su sredstva za socijalnu sigurnost, pomoć najugroženijim kategorijama stanovništva. Započeto oživljavanje kulturnih aktivnosti, kao i izgradnja nove gradske pijace", naveli su.

Bijelina

Iz organizacije navode da je gradonačelnik Bijeline Ljubiša Petrović preživio referendum o opozivu, a u gradu Bijelina prate 16 obećanja. Od njih je jedno neispunjeno i ono se odnosilo na revidiranje budžeta što se nije desilo. Nisu započeta dva, u progresu je sedam a započeto je šest obećanja. Među ovima u progresu, što znači da će se najvjerovatnije ispuniti do kraja mandata, je besplatan prevoz za đake, razvoj domaće proizvodnje, izdvajanje za mlade privrednike, plaćanje pripravničkog staža.

Općina Centar Sarajevo

Općina Centar Sarajevo, u kojoj nije uspio pokušaj opoziva načelnika Srđana Mandića, od 28 obećanja ispunjeno je jedno i to u prvoj godini mandata kada je započet prenos uživo sjednica općinskog vijeća. U trećoj godini radilo se na uređenju parkova i trgova, pristupa grantovima za samozapošljavanje, utopljavanje javnih objekata te započeto postavljanje pametne led ulične rasvjete i izgradnja fizičkih prepreka za automobile.

Goražde

U 2023. godini zabilježeno je prvo ispunjeno obećanje gradonačelnika Goražda Ernesta Imamovića, a radi se o obećanju o izgradnji pijace. Od ukupno 19 obećanja, šest je dobilo ocjenu "u progresu". Radi se o unaprjeđenju postojeće i izgradnje nove sportske i kulturne infrastrukture, ulaganje u festival prijateljstva, reorganizacija postojećih komunalnih preduzeća, kao i stvaranje funkcionalnog vodosnabdijevanja. Aktivnosti na ispunjavanju osam obećanja su započete, a nikakvih aktivnosti nema kako bi se ispunika dva obećanja.

Gračanica

U ovoj godini ispunjeno je obećanje Nusreta Helića o upsostavljanju poslovne zone, dok je u prvoj godini ispunjeno obećanje o otvaranju klizališta. U progresu su 52 od 72 obećanja. Između ostalog, putem javih poziva izdvojeno 155.000 KM za stručno osposobljavanje visokoobrazovanih osoba. Izgrađeno nekoliko dječijih igrališta, radilo se na sigurnosti tvrđave. Ispunjavanje 10 obećanja je započeto. Na osam obećanja nisu zabilježene aktivnosti.

Gradačac

Gradonačelnik Edis Dervišagić imao je 26 obećanja, od čega su dva ispunjena tokom prve dvije godine mandata. Još 14 su u progresu. Najveći napredak u trećoj godini zabilježen je na razvoju sportske i putne infrastrukture, izdvajanju naknade za porodilje i sanaciji kompleksa starog grada gdje je započeta obnova Gradačačke kule. Četiri obećanja su započeta, još četiri su "na čekanju".

Općina Ilidža

Načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur imao je 87 obećanja od kojih su dva ispunjena, a 36 su u progresu. Tu je izgradnja sportskih igrališta, uređenje izletišta Stojčevac i obnova trga i pješačkih puteva.

Početne aktivnosti su zabilježene na 34 obećanja. Među njima izgradnja pruge Hrasnica-Ilidža i žičare Hrasnica-Igman. Nisu započeta 15 obećanja, a među njima je i izgradnja nove sportske dvorane u Sokolvić Koloniji.

Općina Neum

Dragan Jurković je imao 63 obećanja, ispunjeno je devet. U prošloj godini ispunjeno obećanje o osnivanju novih mjesnih zajednica. U progresu je 15 obećanja, a među njima su završetak uređenja neumskih staza i šetnica i nastavak finansiranja sportskih i kulturnih događaja.

Započete aktivnosti na 25 obećanja, dok na 14 nisu zabilježene aktivnosti. Među započetima su obećanja o izgradnji gradske tržnice i osnivanju centra za socijalnu skrb.

Općina Novi Grad Sarajevo

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić imao je 69 obećanja, a na kraju treće godine ispunjeno je sedam. Neka od njih su dogradnja osnovne škole Behaudin Selmanović i uspostava ambulante u C fazi Alipašinog polja. Jedno je djelimično ispunjeno, a to je pomoć privrednicima zbog koronavirusa. Sredstva su izdvajana, ali je obećanje djelimično ispunjeno zbog kraja pandemije.

U progresu je 41 obećanja među kojima su poticaj poljoprivredi, rekonstrukcija cesta, pomoć mladim u rješavanju stambenog pitanja. Započeto je 11, a ništa nije urađeno za ispunjenje osam obećanja.

Općina Novo Sarajevo

Načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović imao je 69 obećanja. Provođene su aktivnosti na više od polovine, ali ispunjena su samo dva. U ovoj godini nije ispunjeno nijedno. U progresu su 38, 27 je započeto, a 2 su "na čekanju".

Zenica

U Zenici od obećanja Fuada Kasumovića ispunjeno je jedno obećanje, a ono se odnosilo na izgradnju ambulante i društvenih prostorija u Lokovom polju. U progresu je šest, osam je započeto, a šest nisu započeta.

Iz organizacija "Zašto ne" i Istinomjer su naveli da nakon tri godine mandata lokalni vlasti mnogo bolje rade od viših nivoa vlasti, dosta su konkretnija obećanja i više rade na njihovim obećanjima.

"Kroz tri ciklusa koliko pratimo obećanja na lokalnim nivoima, oni iz mandata u madnat bivaju sve konkretniji i ispunjava se sve više obećanja", naveli su.

Načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović, koji je danas prisustvovao prezentaciji rezultata, kazao je da ne bježi od rezultata, ali nisu sva obećanja bila njegova.

"Obećanja načelnika su obećanja koalicije četvorke. Ima neka koja su bila moja. Ne bježim od toga, dva su ispunjena. Jako je bitno da postoji Zašto ne i Istinomjer koje prate rad načelnika. Ono što je mjerljivo, to je i dokazivo. Ne znam koju metodologiju koriste. Postoje obećanja koja su kontinuirana i koja će se nastaviti nakon mog mandata. To je i pošumljavanje, to je izgradnja garaža. Mislim da je puno više urađeno nego što je prikazano, ali je bitno da oni postoje i da rade monitoring"m rekao je.