Bosnalijek
0

Jačanje saradnje Libije i Bosne i Hercegovine

FENA
Za generalnog sekretara novoosnovanog udruženja Rabita El Gadafi za omladinu BiH, sinoć je u Tripoliju izabran Edin Arslanagić, direktor Bosnalijeka d.d.

Arslanagić sa saradnicima boravi u Libiji kao vođa delegacije bh. djevojaka i mladića koji su prije 15 godina bili zbrinuti u toj zemlji zahvaljujući gostoprimstvu libijskog vođe Muamera El Gadafija, saopćeno je iz Bosnalijeka.

Humanitarna organizacija "Vatessimou", na čijem čelu je dr. Aiša Muamer Gadafi, organizator je i domaćin posjete u kojoj boravi oko 100 bh. djevojaka i mladića od 1.000 koliko ih je u vrijeme rata u BiH boravilo u Libiji.

Od te organizacije potekla je inicijativa za osnivanjem udruženja za pomoć omladini BiH kao i imenovanju Arslanagića za generalnog sekretara udruženja.

Svečanosti, upriličenoj sinoć u Tripoliju, prisustvovali su ambasadori BiH i Libije, ekipa dokumentarnog filma "Dopisnici zdesna nalijevo" i predstavnici "Bosnalijeka".

Izvršni direktor organizacije "Vatassiemou" Ahmed Ali Kajman istakao je da je misija te humanitarne organizacije borba za pravdu, blagostanje i prosperitet u svijetu. Želja dr. Aiše, po njegovim riječima, jest produžiti podršku mladima BiH putem osnivanja udruženja Rabita El Gadafi.

Direktor "Bosnalijeka" zahvalio je libijskim domaćinima, uime BiH, za humane akcije za djecu u toku ratnih godina u BiH kao i za spremnost i humanost lidera Gadafija i njegove kćerke dr. Aiše da 15 godina kasnije odluče dati novi poticaj za nastavak pružanja pomoći.

"Velika mi je čast prihvatiti imenovanje za generalnog sekretara Rabite. Ideja formiranja Rabite snažna je poruka o volji Libije da pomogne zdrav razvoj mladih u BiH. Kao direktor kompanije čiji je humantirani doprinos razvoju BiH značajan, okupit ću kvalitetan tim koji će dati doprinos radu udruženja", istakao je Arslanagić.

Na njegov prijedlog za počasne članove Udruženja, uime libijske strane izabrani su Abdul Hakim Misurati, šef direkcije za dugovanja i kredite ministarstva finansija i dr. Al Hrais, direktor Centra za kontrolu hrane i lijekova Libije, navodi se u saopćenju.