Naselje Pofalići
186

Izgradnja kompleksa Green City u Sarajevu trebala bi početi na proljeće

I. P.
Gradnja stambeno-poslovnog kompleksa Green City, planiranog na lokaciji bivšeg Milkosa u sarajevskom naselju Pofalići, bit će započeta na proljeće 2020. godine ukoliko projekt bude uvršen u urbanistički plan.
Cilj investitora, kako se ističe, jeste podići kvalitet življenja u ovom dijelu grada, ponuditi nove sadržaje koji nedostaju, obdaništa, dječije igraone, pedijatrijske ordinacije. Fokus je na djeci svih uzrasta obzirom da u Velešićima i Pofalićima ovakvi sadržaji upravo nedostaju.

"Tu će na usluzi biti i kafe restorani, poslovni prostori i razni drugi komercijalni i uslužni sadržaji, čime će stanovnici ovog naselja i šire dobiti sve te usluge i sadržaje na jednom mjestu", kažu projektanti.

Kako je za portal Klix.ba rekao Adin Fakić, direktor Milkosa koji je u vlasništvu kompanije Green City, u toku je faza odobravanja projekta koji je prilagođavan u dva navrata.

"Desile su se dvije javne rasprave u mjesnoj zajednici. Veliki dio primjedbi smo i usvojili pa smo potencijalni objekt prilagodili zahtjevima građana. Prva javna rasprava bila je prije godinu i glavne primjedbe ticale su se gužvi pa će zato biti izgrađena dva kružna toka i ulaz s južne strane", rekao je Fakić.

Naime, kako je objašnjeno, izgradnjom predloženih kružnih tokova riješit će se dugogodišnji problem saobraćajnih gužvi u ovom dijelu grada, a izgradnjom kompleksa sa tri priključne tačke, posebno ulazom sa južne strane ispod pruge, izbjeći će se dodatno opterećenje saobraćaja. Obzirom da se radi o nekadašnjoj industrijskoj zoni i proizvodnim objektima, lokacija je opremljena potrebnom infrastrukturom i posjeduje priključke na vodu i kanalizaciju, električnu energiju i gas koji su bili namijenjeni za rad mljekare kao velikog potrošača.

"Nekadašnja mljekara je na ovoj lokaciji prerađivala 200.000 litara mlijeka dnevno, a za potrebe pranja, čišćenja, održavanja i hlađenja/zagrijavanja mlijeka je uzimala i ispuštala oko 1 milion litara vode dnevno. U tom smislu kompleks neće opteretiti vodovodno-kanalizacioni sistem", rečeno je za Klix.ba.

Također, druga značajna primjedba bila je visina najviše lamele koja je korigovana ranije.

"Problem je predstavljala i visina objekta. U prvoj raspravi išlo se na 26 spratova pa na 20, a danas je ona najviše 15 spratova. Mi kao investitori moramo gledati i na povrat uloženog i minimum za to je 15 spratova", objasnio je Fakić koji je dodao kako vrijednost radova još nije određena zbog nepredviđenih velikih dodatnih troškova.

Što se tiče same lokacije bivše mljekare, prema riječima direktora Milkosa, na njoj nema značajnih aktivnosti već 12 godina.

"Ona postaje teret s aspekta čuvanja lokacije i njenog održavanja. U nekoliko navrata smo primjećivali migrante koji tu prespavaju. Tamo se nalaze objekti koji su izgrađeni u '50-im godinama prošlog vijeka kada većina današnjeg naselja Pofalići nije postojala. Tu se danas nalaze dva poslovna prostora koji ne predstavljaju problem i tri stana koji su u vlasništvu Milkosa, čiji će stanari dobiti novi smještaj", zaključio je Fakić.

Podsjećamo, Green City uključuje 777 stanova i približno 1.000 garažnih mjesta, a procjenjuje se da će u ovom području stanovati 2.100 do 2.500 građana.

Izgradnjom ovog kompleksa se dobija, kako je gore i navedeno, približno 1.000 parking mjesta u podzemnoj garaži koja ce imati četiri etaže i bit će na raspolaganju cijelom naselju čime će biti riješen problem nedostatka parking mjesta u ovom dijelu grada.

Ipak, Zavod za urbanizam i općina Novo Sarajevo dat će konačnu riječ kada je u pitanju budućnost ovog kompleksa, a nakon sagledavanja svih prijedloga i primjedbi.