Rasprava u MZ
39

Iz Milkosa tvrde: Izgradnja novih zgrada neće biti opterećenje za Pofaliće

S.H.P.
U sarajevskoj Mjesnoj zajednici Pofalići I danas je održana javna rasprava o Nacrtu Odluke o pristupanju izradi Urbanističkog projekta "Milkos". Naime, u sarajevskom naselju Pofalići, uskoro bi se mogao graditi poslovno-stambeni kompleks "Green city".
Iako su neki mještani ovog sarajevskog naselja negodovali zbog izgradnje ovog stambeno-poslovnog kompleksa direktor sarajevske mljekare "Milkos" Aldin Fakić kazao je kako će izgradnja ovog kompleksa donijeti mnoge benefite i za samo naselje ali i grad Sarajevo općenito.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

"Pofalići će dobiti novi moderan poslovno-stambeni kompleks koji će imati svoja garažna mjesta i neće stvarati problem za saobraćajnu infrastrukturu. Riješit će se pitanje saobraćajnih uključnih i isključnih tačaka. Bit će tri tačke koje će onemogućiti stvaranje gužvi", kazao je direktor sarajevske mljekare "Milkos" Aldin Fakić.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Dodao je i kako je ovo mjesto nekada bilo industrijska zona, te da problemi s infrastrukturom vodovoda i kanalizacije, te elektorenergetske strukture neće biti.

"Nekada je mljekara prerađivala 200.000 litara mlijeka, a za svaki litar mlijeka bio je potrebno šest litara vode što znači da se trošilo milion litara vode dnevno. Mljekara također ima svoju trafostanicu tako da ni elektroenergetska infrastruktura nije problem", kazao je.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Fakić je kazao i kako će ovaj stambeno-poslovni kompleks biti namijenjen prvenstveno za mlade parove te da će imati dosta zelenih površina i parkova.

"U kompleksu će postojati obdaništa, igraonice, ordinacije, kino, kuglane. Ovim projektom stvaramo pretpostavke za jednim modernim naseljem koje će imati dosta zelenih površina i parkova. Sadašnja lokacija 'Milkosa' ima 5.400 metara kvadratnih, a ova će imati 3.900 koji će biti pretvoreni u zelene površine i parkove", objasnio je te dodao kako se problema koje građani očekuju nakon izgradnje neće biti.

Podsjećamo, ovaj stambeno-poslovni kompleks koji uključuje 770 stanova i 938 garažnih mjesta mogao bi biti izgrađen nakon eventualnog usvajanja urbanističkog plana. Investitor projeta je Green City d.o.o. Procjenjuje se da će u ovom području stanovati 2.100-2.500 stanovnika.