Treća investicijska konferencija
0

Za SBF prijavljeno 137 projekata vrijednih 8,5 milijardi eura

Klix.ba
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Za treću međunarodnu investicijsku konferenciju Sarajevo Businesss Forum (SBF), koja će se od 16. do 18. maja održati u Sarajevu, prijavljeno je 137 projekata ukupne vrijednosti 8,5 milijardi eura.

Najviše prijavljenih projekata pristiglo je iz oblasti turizma (35), potom građevinarstva (25), i poljoprivrede (24).

Projekte iz energetskog sektora je prijavilo 18 kompanija i pojedinaca, dok će iz sektora industrije svoje ideje predstaviti 16 privrednika.

Investitorima iz svijeta bit će predstavljeno 10 projekata iz oblasti infrastrukture, pet iz finansijske industrije i četiri projekta iz oblasti edukacije.

Dolazak na forum je najavilo 350 stranih investitora s najlikvidnijih svjetskih tržišta, među kojima su velike investicijske kuće, kao što su Al Baraka, ljudi sa Forbesove liste, Bin Haooudah grupa, predsjednici banaka iz Dubaija, Katara, Saudijske Arabije, Kuvajta..., te vrlo impresivna lista predstavnika investicijskih fondova.

Na SBF dolazi i vlasnik velikog indijskog fonda, koji je porijeklom iz Engleske, brojne delegacije stižu iz Kine i Japana, kao i značajani broj investitora iz Turske.

Dolazak na SBF je najavio veliki broj svjetskih lidera. Očekuje se da prvom danu SBF-a 2012. prisustvuju zamjenik premijera Turske Ali Babacan i turski ministar poljoprivrede Muhammed Mehdi Eker. Dolazak su najavili i ministri iz Makedonije, Slovenije, Srbije, Hrvatske, kao i svih struktura i dijelova BiH.