Investicije
6

Šarović: SBF je šansa da BiH sa Kinom dogovori nastavak projekata u oblasti solarne i vjetroenergije

Piše: S. H.
Mirko Šarović (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Mirko Šarović (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Na sedmom Sarajevo Business Forumu (SBF), koji je počeo danas naročitu pažnju privlači zainteresiranost Kine za ulaganje u privredni sektor naše zemlje, ali i regiona. To je potvrdio i Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, naglašavajući da će BiH između ostalog s Kinom dogovarati projekte iz oblasti solarne i vjetroenergije.

Šarović je na početku svog obraćanja na otvaranju SFB-a kazao da je BiH u 2015. godini ostvarila ohrabrujući privredni rast, koji je godinama stagnirao, ali je lošija strana nedovoljan broj stranih investicija, da bi imali kontinuitet razvoja.

"Investicije iz Kine su najznačajnije kada su u pitanju planirani projekti u BiH i regionu. Neke projekte sa Kinom želimo kandidirati zajedno sa našim susjedima, a konkretno očekujemo nastavak saradnje u oblastima solarne energije i vjetroparkova, industrijskih parkova i slobodnih industrijskih zona", kazao je Šarović.

BiH će na SBF-u tražiti mogućnost saradnje s Kinom u oblasti projekata za navodnjavanje, ali i zaštite od poplava.

Šarović je kazao da BiH mora nastaviti umrežavati evropske inicijative za investicije, a SBF je dobra prilika za to.

"Do oktobra ove godine očekujemo završetak pregovora sa kineskim investitorima za izgradnju Bloka 7 termoelektrane Tuzla, zatim termoelektrane Banovići i izgradnje mreže puteva u Republici Srpskoj", zaključio je Šarović.