Bečki ekonomski forum
0

Povećati investicije zbog puta ka EU

SRNA
Predsjednik Bečkog ekonomskog foruma Erhard Busek ocijenio je da je potrebno povećati investicije u BiH, zbog njenog puta ka EU, ali i sagledati da li postojeći zakonodavni okvir omogućava investitorima da najbolje realizuju svoje projekte.

Pred početak Bečkog ekonomskog foruma u Sarajevu, Busek je novinarima rekao da su se članovi foruma odlučili da organizuju konferenciju u Sarajevu, jer vjeruju da ulaganjima mogu poboljšati ekonomsku i socijalnu situaciju u BiH.

"Bečki ekonomski forum, koji okuplja istaknutu grupu investitora, radi na tome da zapadne investitore ubijedi da dođu u BiH, jer smo uvjereni da je ovo pravo mjesto za investiranje", rekao je Busek.

Govoreći o konkretnim investicijama u BiH, Busek je rekao da je već održao sastanak sa jednim njemačkim investitorom zainteresovanim za ulaganje u drvnu industriju u vrijednosti od oko 250 miliona evra, što bi otvorilo 700 radnih mjesta.

Prema njegovim riječima, postoji interes za investicije i u autoindustriji, odnosno proizvodnji dijelova za automobile, infrastrukturu i elektroenergetski sektor.

Direktor Agencije za promociju stranih investicija Haris Bašić izjavio je da se na konferenciji Bečkog ekonomskog foruma u Sarajevu očekuje 250 učesnika, od čega je više od 40 kompanija iz Austrije.

Učesnici skupa dolaze iz devet zemalja članica Bečkog ekonomskog foruma, koji je 2004. godine organizovan na inicijativu poslovnih ljudi iz Austrije, čiji je cilj proširenje poslovanja na zemlje regiona.

Na Bečkom ekonomskom forumu, koji traje danas i sutra, biće razgovarano o mogućnostima investiranja u infrastrukturu, finansijski i ekonomski sektor u BiH.

Forum, koji se održava pod pokroviteljstvom predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Nikole Špirića, imaće akcenat na dvije teme - "Mogućnost investiranja u infrasrukturu, finansijski i energetski sektor" i "Mogućnosti investiranja i konkretni u različitim sektorima, mogućnosti projekata javnog i privatnog partnerstva".