Kanton Sarajevo
161

Izgradnja tramvajske pruge do Hrasnice: Iskopano zemljište na dužini od 1,8 kilometara

B. R.
Trasa tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica (Foto: Vlada KS)
Trasa tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica (Foto: Vlada KS)
Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta (SDP) danas je posjetio gradilište tramvajske pruge od Ilidže do Hrasnice.

Kako su saopćili iz Vlade Kantona Sarajevo, Šteta je s predstavnicima izvođača i nadzora radova razgovarao o aktivnostima koje su do sada realizovane, kao i predstojećim aktivnostima. Istaknuti su izazovi na projektu kojeg su okarakterisali kao zahtjevnim, kao i rješenja za te izazove.

Trenutno se radi na uklanjanju humusa i iskopu zemljanog materijala. Do sada je iskopano zemljište na dužini od skoro 1,8 kilometra na trasi pruge (od Ilidže do Sokolović Kolonije), a radovi teku, kako su saopćili iz Vlade Kantona Sarajevo, planiranom dinamikom.

Istovremeno se utvrđuju tačne pozicije svih instalacija komunalnih preduzeća koje se nalaze na trasi kako bi bile adekvatno zbrinute i zaštićene. Testna dionica za ojačanje temeljnog tla je završena te se u narednom periodu očekuje početak drugih faza radova, poput radova na odvodnji i ugradnji tampona u dužini od 1.800 metara.

Kako su saopćili iz Vlade Kantona Sarajevo, izgradnja tramvajske pruge do Hrasnice je prvo produženje tramvajske pruge u posljednjih 60 godina u Kantonu Sarajevo.

Projekat tramvajske pruge od Ilidže do Hrasnice je ozvaničen u jesen prošle godine, a radovi su počeli krajem februara ove godine. Na međunarodnom tenderu za izvođača radova je izabran konzorcij turskih kompanija Yapi Merkezi i Yapiray, a rok za završetak radova je godinu i po. Izgradnja će koštati više od 50 miliona KM, a novac je osiguran kreditom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).