Investicije
0

Centralna banka Kine uplašila investitore

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Cijene akcija na većini svjetskih berzi u srijedu su bile u padu tokom početne trgovine jer je neočekivana odluka Centralne banke Kine da uveća interesne stope, prvi put u protekle tri godine, uplašila investitore koji se boje usporavanja rasta u najdinamičnoj svjetskoj privredi.

Odluka Kine da zaoštri kamatnu politiku potaknula je u utorak uvečer i rast dolara na matičnoj Njujorškoj berzi, ali je euro, već u današnoj početnoj trgovini na evropskom deviznom tržištu ponovo napredovao prema američkom takmacu, prenose agencije.

Banka Kine je u utorak objavila da povećava referentnu kamatnu stopu za 0,25 na 2,50 posto, a u agencijskim izveštajima iz Pekinga se navodi da je ta mjera usmjerena na obuzdavanje daljnjeg rasta kineske inflacije.

Agencija Associated Press ukazuje, pozivajući se na mišljenje stručnjaka, da rast kineske bazne kamate može značiti uvjerenost Pekinga da je uspon najdinamičnije svetske privrede sada stabilan i da ga ne mogu poremetiti ni veće interesne stope.

Ima, međutim, mišljenja da rast kamata pod kontrolom Banke Kine može doprinjeti usporavanju ekonomske ekspanzije u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta, što bi značilo i manju potražnju bezmalo svih vitalnih sirovina uključujući i naftu.

Kina je jedan od najvećih svjetskih uvoznika strateških sirovina, a poslije SAD-a je drugi najveći kupac nafte, čije su cijene na terminskom tržištu u utorak opale oko četiri posto. To je bilo najveće dnevno "potonuće" naftnih kotacija od februara, ističe se u izveštaju agencije Bloomberg.