biznis
0

I u EU klasična podjela na "muške" i "ženske" poslove

FENA
Studija Evropske komisije (EK), provedena u 29 evropskih zemalja, pokazala je da i dalje postoji klasična podjele na muške i ženske poslove usprkos sve boljem obrazovanju žena.

"Postoje velike razlike među zemljama, ali utjecaj klasične podjele među spolovima je sličan, većina muškaraca odlazi u klasično muške profesije, žene u ženske", izjavila je evropska povjerenica za obrazovanje, kulturu, višejezničnost i mlade Andrula Vasiliu.

Žene se najčešće školuju i rade u područjima kao što su obrazovanje, zdravstvo, njega, umjetnost i društvene nauke, dok se muškarci bave tehnikom, proizvodnjom, građevinarstvom, rekla je Vasiliu za radio Deutsche Welle.

Da se nešto, ipak, promijenilo svjedoči situacija u prosvjeti - nekada je bilo više muškaraca, a danas je to sasvim drugačije, ali ima specifičnosti.

"Na fakultetima za prosvjetne radnike 80 posto apsolvenata su žene. Ali postotak žena koje rade u višim školama i univerzitetima je razmjerno niži što je viši nivo obrazovne ustanove", rekla je Vasiliu.

"To nije tako samo u obrazovanju. Djevojčice i žene su u školi i kasnije na univerzitetu brojnije i bolje, da bi kasnije na dobro plaćenim poslovima primat preuzeli muškarci", rekla je povjerenica i naglasila da se taj problem "može riješiti odgovarajućim savjetovalištima za profesionalnu orijentaciju".

"Samo u polovici zemlja u kojima smo proveli studiju postoje savjetovališta koja u obzir uzimaju problem nejednakosti spolova, dodala je.

Iako EK izbjegava upirati prstom u pojedinačne zemlje, DW navodi da se ovim problemom posebno intenzivno bave Velika Britanija, Irska, Austrija i flamanski dio Belgije, dok ih Italija i niz zemalja u istočnoj Evropi potpuno zapostavlja.

Žene istovremeno zarađuju manje od kolega muškaraca na istim poslovima. Jedna anketa na Infostudu je pokazala da žene zarađuju manje od muškaraca 16 posto u Češkoj, 15 posto u Slovačkoj, 12 posto u Mađarskoj.

Žene sudionice ankete su kao moguće uzroke ove pojave navele da pripadnice "ljepšeg spola" rjeđe dobivaju šansu da napreduju zbog porodičnih obaveza i rađanja, kao i što se na njih gleda kao na slabiji spol koji neće moći djelotvorno rukovoditi.

Muški ispitanici, pak, vjeruju da su razlike u primanjima između njih i žena zasnovane na uvjerenju da su oni spremniji pokazati liderske sposobnosti, samopouzdanje, predanost poslu, usmjerenost na financijske rezultate i slično.

Najmanji broj ispitanika, i muškaraca i žena, vjeruje da žene biraju poslove koji su općenito slabije plaćeni jer su manje ambiciozne.