Problemi austrijske banke
0

Hypo banka: Posljedice krize i za bh. klijente?

Piše: A. Karadža
Prema informacijama objavljenim na web stranici austrijske nacionalne televizije, budućnost bankarske grupe Carinthian Hypo Group Alpe Adria još uvijek upitna. Vlasnici grupacije i predstavnici vlade još uvijek se raspravljaju o tome ko treba povećati kapital banke. Nakon dvije finansijske intervencije zbog gubitka svježeg kapitala, velikoj bankarskoj grupaciji potrebno je još 1,5 milijardi eura.

Prema riječima Wilhelma Miklasa, direktora kompanije, štedni depoziti u Austriji su sigurni. Na pitanje da li je slična situacija i u BiH i kako bi se kriza mogla odraziti na stanje u našoj zemlji odgovor smo potražili u direkciji Hypo Alpe Adria banke u Mostaru.

"Nije nikakva novost da je i Hypo Grupa kao i sve vodeće financijske institucije na prostoru jugoistoka Europe tokom ove godine suočena sa dodatnim rezerviranjima po pitanju kredita usljed posljedica globalne financijske i ekonomske krize po regionalne privrede, a u kojima smo prisutni i mi kao najveći kreditori i investitori", rekla je za naš portal Julijana Mikulić Jurković, voditelj marketinga Hypo Alpe Adria banke u BiH.

Ona je rekla da je Hypo Grupa već značajno ojačala svoju kapitalnu osnovu u iznosu od 1,6 milijardi eura, kako od strane svojih vlasnika (700 miliona eura) tako i od strane države povlačenjem iz bankarskog paketa koji nudi Republika Austrija iznos od 900 miliona EUR i da će spomenuta rezerviranja biti pokrivena u 4. kvartalu ove godine svježim kapitalom iz sredstava naših dioničara.

"Banka će tako nepromijenjeno biti i dalje financirana u skladu sa zahtjevima tržišta, te će moći sistematski nastaviti sa već započetim projektom restrukturiranja. Kapitalne mjere naših dioničara naglašavaju snažnu obavezu za sigurnu budućnost Hypo Group Alpe Adria i naših klijenata", rekla je Mikulić - Jurković.

Prema njenim riječima strateška prednost Hypo Grupe u odnosu na druge velike komercijalne finansijske institucije je u činjenici da je austrijsko Federalno ministarstvo finansija klasificiralo Hypo Group Alpe Adria kao sistemski važnu banku zbog bitnosti za cjelokupnu ekonomiju. To znači da Hypo Group Alpe Adria prema sporazumu ministara financija EU spada u grupu banaka u Austriji koje su zaštićene od bilo kakvih turbulentnih događaja. Shodno navedenom, klijenti banke u ovom trenutku, a i u budućnosti uživaju najveći mogući nivo financijske sigurnosti.

"Adekvatnost kapitala, kao najsigurnijeg parametra financijske snage i stabilnosti banke, za obje banke je značajno iznad zakonom propisanih vrijednosti što je i najvažniji faktor za sigurnu budućnost. Obje Hypo Banke u BiH su samostalni financijski subjekti koji posluju po domaćim zakonskim regulativama i zadovoljavaju sve propisane financijske standarde i uspješno odolijevaju krizi. Eventualni problemi holdinga se mogu reflektirati kroz promjene u vlasničkoj strukturi koje same po sebi ne nose negativan predznak te ni u kom slučaju ne znače i promjene u svakodnevnom poslovanju banke odnosno banaka kćerki (konkretno naše Hypo banke u Bosni i Hercegovini i u tom slučaju nastavljaju normalno i likvidno poslovati)", rekla je Mikulić - Jurković.

Ona je istakla da se ono što je rečeno za klijente cijele Grupe posebno odnosi na klijente ovih banaka u BiH, a to jeste da oni u ovom trenutku uživaju najveći mogući nivo sigurnosti.