Finansije
131

Hypo banka u BiH od sada posluje kao Addiko Bank i poručuje: Problemi su prošlost

Klix.ba
Foto: E. H./Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Hypo banka u BiH, u vlasništvu Advent Internationala iz Sjedinjenih Američkih Država i Evropske banke za obnovu i razvoj, od danas ima novo ime - Addiko Bank. Sve poslovnice će u naredna tri dana dobiti novo crveno ruho.

Na današnjem predstavljanju javnosti istakli su da njihovi klijenti neće osjetiti radove jer će poslovnice funkcionisati bez prekida i neometano. Addiko Bank u BiH će imati dva sjedišta - u Sarajevu (Addiko Bank d.d.) i Banjoj Luci (Addiko Bank a.d.).

"Promjena imena i brenda je znak da se institucija mijenja. Ne želimo raditi velike poslove već se usmjeravamo na pravu ekonomiju i pružanje podrške manjim i srednjim preduzećima. Optimistični smo jer imamo jako posvećene uposlenike i posebne klijente koji su bili uz nas i u najgorim vremenima. Problemi su prošlost. Imamo sve što je potrebno jednoj banci za novi početak", rekao je Ulrich Kissing, predsjednik Uprave Addiko Bank AG holdinga pod kojim posluju Addiko banke u regiji.

Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Slovenija, Hrvatska i Srbija ostaju glavno tržište ove bankarske grupacije.

"Ovo su specifična tržišta i mi se želimo fokusirati na njih. Bh. tržište ima jako mnogo potencijala, ima obrazovanu populaciju koja ima volju da ide ukorak su Evropskom unijom. Želimo podstaći sve vas i politički segment da rade na putu ka EU i budu dio evropske porodice", kazao je Kissing.

Istakao je kako Addiko Bank ima finansijsku snagu potrebnu za poslovanje, ta da su u procesu promjene imidža slušali prijedloge i potrebe klijenata i radnika. Sanela Pašić, predsjednica uprave Addiko Bank d.d. kazala je kako su, za razliku od drugih, pitali šta mogu oduzeti od svojih usluga kako bi se fokusirali na ono što je klijentima bitno i u tome bili najbolji.

"Fokusirali smo se na bitne stvari, na efikasnost u okviru koje ćemo pojednostaviti proces dokumentacije i na jednostavno komuniciranje u smislu da ćemo imati kratke i jasne ugovore, bez zvjezdica i fusnota. Želimo biti jako dobri u osnovnim bankarskim uslugama radije nego raditi puno stvari prosječno", rekla je Pašić.

Na pitanje kako će privući nove klijente, a zadržati stare, Pašić je kazala da, između ostalog, u ponudi imaju potrošačke kredite od 80.000 KM koje daju na 15 godina, a da će ugovori o paketima "sa 77 biti skraćeni na sedam strana". Unaprijedit će i softvere na bankomatima, a u buduće će se više fokusirati i na internet i mobilno bankarstvo koje je sve popularnije u BiH a za koje smatraju da je budućnost bankarstva.

Na današnjoj konferenciji za novinare predstavljena je i nova aplikacija za mobilno i internet bankarstvo koja je dostupna na svim tabletima, pametnim telefonima, iPadima i iPhoneima. Za sada će i dalje poslovati 73 poslovnice širom BiH, a planiraju jačanje i unaprjeđenje usluga što bi u budućnosti moglo značiti otvaranje novih radnih mjesta.