Kosor otvorila sajam u Mostaru
0

FOTO / 'Hrvatska BiH nije samo susjed, već i iskreni prijatelj'

FENA
Predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor otvorila je danas 14. međunarodni sajam gospodarstva "Mostar - 2011." koji se do 9. aprila održava u slobodnoj zoni Hercegovina nedaleko od Mostara.

Tokom ceremonije otvorenja Kosor je pozdravila sve nazočne istaknuvši svoje zadovoljstvo i čast zbog otvaranja važnog gospodarskog sajma.

"Ovo vrijeme u politici i u gospodarstvu traži odlučne i hrabre ljude, te odlučne i hrabre poteze. Vjerujem kako će ovo biti zaista sjedište dobrih gospodarskih odluka, kako će se ovdje donijeti puno odluka koje će imati utjecaj na gospodarstvo BiH, ali svakako i na suradnju između naše dvije zemlje u jačanju gospodarskih odnosa", kazala je Kosor.

Govoreći o završetku pregovora RH koji su vezani za ulazak u EU, Kosor je kazala kako vjeruje kako će do kraja juna ove godine biti završeni pregovori, te kako će nakon toga RH vrlo brzo postati 28. članica EU.

Kada je riječ o gospodarskoj saradnju RH i BiH, Kosor je istakla kako je BiH najznačajniji partner Hrvatskoj u gospodarskom smislu između zemalja jugoistočne Evrope, te kako je nakon krizne 2009. god. u 2010. god zabilježeno povećanje robne razmjene od devet posto, a u prva dva mjeseca ove godine optimistični su podatci o bilateralnoj saradnji dvije zemlje.

Po njenim riječima mogućnosti za jačanje gospodarskih odnosa između BiH i RH, RH vidi u telekomunikacijama, graditeljskoj, prehrambenoj, farmaceutskoj, elektrotehničkoj industriji, te u proizvodnji i preradi aluminija.

"RH nije samo susjed BiH već i iskreni prijatelj. Stabilnost i prosperitet BiH vidimo kao i naš interes. Želim i ovdje u Mostaru naglasiti kako je temeljni preduvjet dugoročne stabilnosti BiH politički konsenzus na svim razinama vlasti, te osiguranje stalne ravnopravnosti konstitutivnih naroda i svih građana BiH", kazala je Kosor.

U svome govoru ona je pozvala na stalan dijalog i traženje rješenja koji su u interesu BiH, svih njenih konstitutivnih naroda i građana.

"Očekujemo od svih političkih čimbenika BiH da osiguraju i zaštite ustavni položaj i institucijalnu jednakopravnost hrvatskog naroda u BiH. Kao članica euroatlantske zajednica RH je spremna zajedno s faktorima međunarodne zajednice pomoći u traženju pravog rješenja. Podsjećam, još jedanput kako smo predsjednik Ivo Josipović i ja posebnim izjavama isticali potporu RH prema euroatlantskom putu BiH", naglasila je Kosor.

Foto: SRNA
Foto: SRNA
Obraćajući se prisutnima direktorica Mostarskog sajma Dalfina Bošnjak istaknula je kako prisustvo velikog broja gostiju iz BiH, regije i širih evropskih prostora potvrđuje kako se sajmu u Mostaru pridaje sve veće značenje kao poslovnom gospodarskom ali i opće društvenom događaju.

"Ovogodišnje sajamsko, poslovno, gospodarsko i turističko događanje u Mostaru uz redovite i popratne sadržaje i nastup gospodarskih čimbenika iz različitih gospodarskih grana bit će prožeto održavanjem već tradicionalnih sajamskih pod manifestacija. Riječ je o devetom sajmu vina i vinogradarske opreme, sedmom sajmu knjige i grafičke industrije i trećem sajmu turizma, kao i nizu konferencija, stručnih skupova, foruma promoviranja i tematskih radionica. Ponosni smo na to što je ovogodišnja sajamska zemlja partner Republika Italija, sedma svjetska gospodarska sila, jedna od šest država utemeljiteljica Evropske unije", kazala je Bošnjak.

Prisutnima se obratio i gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić koji je istaknuo kako uprkos gospodarskoj krizi i nepovoljnim političkim prilikama u BiH interes za Međunarodni sajam gospodarstva konstantno raste.

"Ukupna gospodarska situacija u našoj zemlji je teška, a ono što je još gore u ovome trenutku je politička kriza u kojoj se nalazimo i koja itekako usložnjava cjelokupnu stanje u državi. Na žalost, oni od kojih najviše očekujemo da nam pruže potporu i od onih koji su tu u misiji da štite ustavne zakone BiH nisu u ovim vremenima pokazali odgovornost niti želju da razumiju posljedice koje će uslijediti. Vjerujemo kako još kod većine ima razboritosti i savjesti da se stvari vrate u okvire Ustava i pravde, u suprotnom dugoročno ćemo svi imati štetu. Stoga svi trebamo u svom domenu učiniti sve da se ova gospodarska i politička kriza što prije i bezbolnije prevlada. Ovaj sajam je svakako jedan iskorak u tome pravcu", kazao je Bešlić.

Ministar za naučna istraživanja talijanske Vlade Giuseppe Pizza u svom govoru je kazao kako je Republika Italija vrlo rado prihvatila ponudu da bude zemlja partner Međunarodnog sajma gospodarstva Mostar 2011.

Po njegovim riječima, saradnja između svih faktora na ekonomskom i političkom nivou može doprinijeti izlasku iz gospodarske krize koja je nastupila tokom 2008. i 2009. godine.

"Prošle godine smo počeli izlaziti iz krize. A dokaz za to je porast trgovinske razmjene između Italije i BiH. Prošle godine smo imali više od jedne milijarde eura trgovinske razmjene što znači da se vraćamo na prijašnji nivo. Italija i BiH moraju zajedno raditi da bi smo prebrodili krizu i još bolje razvili našu saradnju", kazao je Pizza, te je izrazio zadovoljstvo zbog sudjelovanja velikog broja poduzeća iz Italije na ovogodišnjem sajmu.

Kada je riječ o gospodarskom napretku BiH, Pizza je kazao kako se veliki napredak bilježi u posljednjih 15 godina, ali kako se tokom posljednje dvije godine javljaju veliki problemi koje posljednji izbori nisu uspjeli da riješe.

"Italija je kao osnovu svoje politike stavila kompromis, kompromis je ono što je osnova svega kada je politika u pitanju. Kad smo bili u najtežim vremenima uspjeli smo doći do zaključaka koji su bili na dobrobit cijele zemlje, naravno u jednom okviru koji se odnosi na Europu i na NATO, i nadamo se kako će tako biti i u BiH", kazao je Pizza.

Inače, ovogodišnji sajam okupit će predstavnike dvadesetak zemalja iz regije i Evrope. Pored poslovnog dijela koji uključuje niz bilateralnih susreta, stručnih skupova, prezentacija i gastronomskih takmičenja, sajam će obilovati i brojnim kulturnim i zabavnim sadržajima.

Mostarski sajam 2011, kao jedna od najznačajnijih manifestacija te vrste u regiji, iznova će obogatiti gospodarsku scenu BiH i zemalja-sudionica, te dati novi poticaj za sklapanje novih poslovnih aranžmana i partnerstava.