Nova, drugačija terasa
48

Hotel Mostar za vrijeme pandemije proširuje kapacitete i mijenja izgled

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
U vrijeme dok su ugostiteljski i hotelijerski objekti u Mostaru zatvoreni zbog pandemije koronavirusa, na Hotelu Mostar građevinski radovi se izvode punom parom.

Prema stanju s terena i radovima koji već daju obrise novog izgleda, sasvim je vidljivo da se radi na proširenju dosadašnjih kapaciteta.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

Nekadašnja terasa koja je bila pod tendom, pretvara se u čvrsti objekt kojem se zida još jedan sprat, što već sada daje sasvim novi izgled objektu u centru grada, ali je također evidentno i da rekonstrukcijskim radovima mostarski hotel dobiva nove kapacitete za poslovanje.

Kako saznajemo od menadžmenta mostarskog hotela, rekonstrukcija je planirana i prije epidemije koronavirusa, jer je prošlo već pet godina od kad je hotel otvoren i promjene su bile potrebne.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

Kako su nam kazali, hotel neće ostati bez terase, nego će imati terasu na sprat koja će tokom zimskih dana imati grijanje i pogled na grad, a tokom lijepih sunčanih dana, s obzirom na to da će biti u staklenoj sjenci, otvarat će se da bi gosti mogli uživati u svježem zraku.

No, pojedini građani tvrde da se proširenje radi bespravno. Jedan Mostarac tako navodi kako je prilikom kupovine hotela u ugovoru ugrađena klauzula da hotel mora zadržati prvobitni izgled po čemu je bio prepoznatljiv.

Arhivske fotografije nekadašnjeg izgleda Hotela Mostar
Arhivske fotografije nekadašnjeg izgleda Hotela Mostar

''Ovaj hotel je bio jedan od najljepših u Jugoslaviji. Imao je najljepšu botaničku baštu sa preko 800 cvjetova i drveće, i bio je prava zelena oaza. Hotel je bio sjecište mladih, ponajprije iz Mostara, tu je prve muzičke korake započeo Željko Samardžić, a stalni gosti su bili veliki pisac Skender Kulenović, fudbaleri Enver Marić, Dušan Bajević, Sulejman Rebac i mnoge druge prepoznatljive ličnosti grada Mostara. Kad vidim šta sada rade, duša me boli, to je slika i prilika sadašnjih vlastodržaca koji su umislili da Mostar počinje i završava s njima. Oni se boje svega onoga po čemu je Mostar bo prepoznatljiv i njima ništa nije sveto'', kazao je rezigniran Mostarac.

Arhivske fotografije nekadašnjeg izgleda Hotela Mostar
Arhivske fotografije nekadašnjeg izgleda Hotela Mostar

Iz Odjela za urbanizam i građenje Grada Mostara, uprkos svakodnevnim pozivima, do objavljivanja ovog članka nismo dobili odovor na upit koji smo poslali, a kojim smo tražili informacije vezane za ovaj objekat.

Hotel Mostar je prije pet godina ponovno izgrađen i otvoren u luksuznom stilu sa četiri zvjezdice. Smješten je u neposrednoj blizini Španjolskog trga, Trga Rondo, parka Zrinjevac, tržnog centra Mepass mall, a udaljen je samo 15-tak minuta lagane šetnje od Starog mosta i stare gradske jezgre.