Propast projekta
22

Gradnja termoelektrane Ugljevik 3 upitna jer su kineske banke odustale od finansiranja

N. V.
Izgradnja termoelektrane Ugljevik 3 upitna je nakon što je ruski investitor potvrdio da krediti kineskih banaka neće biti dostupni za ovaj projekat.

Comsar Energy u vlasništvu ruskog milijardera Rašida Sardarova je investitor izgradnje ove termoelktrane, a izvođači bi trebalo da budu poljska kompanija Sunningwell International limited zajedno sa Kineskom nacionalnom elektrotehničkom kompanijom (CNEEC).

"EPC ugovor za Ugljevik potpisali su CNEEC i Sunningwell Int' l Ltd, a prvobitno se smatralo da bi projekat mogle finansirati kineske finansijske institucije. Međutim, nakon odluke kineskih čelnika da prestanu finansirati termoelektrane na ugalj u inostranstvu, CNEEC je o ovoj odluci obavijestio Sunningwell. Od tada istražujemo druge alternativne izvore finansiranja projekta", rekli su iz Sunningwella.

Da Kina više neće podržavati izgradnju novih termoelektrana na ugalj u zemljama u inostranstvu potvrdili su i zvaničnici ove države na Generalnoj skupštini UN-a u septembru 2021.godine, a ova odluka se odražava i na projekte vezane za ugalj u zemljama Zapadnog Balkana.

Organizacije ovim putem još jednom apeluju na Kinesku nacionalnu elektrotehničku kompaniju - CNEEC kao i Vladu Republike Srpske da u skladu sa novonastalim okolnostima te ciljevima dekarbonizacije, u konačnici napuste štetne investicije za projekte na ugalj u Bosni i Hercegovini.

"Uprkos prestanku finansiranja, te brojnim negativnim komentarima koji su pristigli u vezi procjene uticaja na životnu sredinu za ovaj projekat, pribavljanje dozvola za termoelektranu Ugljevik III još je u toku. Uzimajući u obzir sve okolnosti u vezi sa ovom investicijom koja je od početka nejasna, neizvjesna i u konačnici veoma štetna za Republiku Srpsku i Bosnu i Hercegovinu, apelujemo na Vladu Republike Srpske da realno razmotri sve negativne posljedice projekta i odbije izdavanje bilo kakvih dozvola", rekla je Majda Ibraković iz Centra za životnu sredinu.