Popunjenost na 70 posto
157

Počela turistička sezona u Neumu: Smještaj skuplji za otprilike 10 posto nego lani, nedostaje radnika

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Turistička sezona u Neumu počela je odlično, svi kapaciteti su jako dobro popunjeni, stigli su Francuzi, Poljaci, Nijemci, a hotelijeri od ovogodišnje sezone očekuju rekorde i po popunjenosti i zaradi.

"Budući da je od 1. maja krenula prava sezona, svi kapaciteti su dosta dobro popunjeni, a što se tiče hotelskog smještaja tu je situacija jako, jako dobra", rekao je Davor Krešić, predsjednik Udruge hotelijera Općine Neum.

Kako kaže, većina hotela je na nekih 60-70 posto popunjenosti, što će se samo povećavati u narednim danima i mjesecima.

U hotelima uglavnom borave strani gosti iz Francuske, Poljske, Njemačke i skandinavskih zemlja, dok domaći gosti i dijaspora u većem broju počinju dolaziti tek u špici sezone. S druge strane, kada je u pitanju privatni smještaj, on je popunjen sad za ove praznike nakon kojih će, ističe, vjerojatno doći do pada do nekog novog praznika, jer se privatni smještaj realno kreće puniti iza 15. juna.

Što se tiče očekivanja od ove turističke sezone, Krešić smatra da bi ona i finansijski i fizički trebala biti bolja od prošle.

"Treba pričekati da se sezona odradi pa ćemo onda sumirati rezultate. Očekivanja su odlična, već znamo sve parametra kakva će prodaja biti, budući da partneri s kojima mi radimo šalju rezervacije od četiri do šest mjeseci unaprijed. Sama špica trebala biti rasprodana kao i svake godine, tako da već imamo neku projekciju kako će sezona izgledati", govori Krešić.

Kada su u pitanju cijene, one su u odnosu na prošlu godinu veće za oko 5-10 posto.

"U odnosu na prošlu godinu cijene smještaja su veće za oko 10 posto maksimalno", kaže predsjednik Udruge hotelijera Općine Neum.

Problem s radnom snagom, posebno onom kvalitetnom osjeti se i u Neumu.

"Kada je u pitanja radna snaga, uvijek je nedostaje i fali, pogotovo dobrih i kvalificiranih radnika, ali to je problem s kojim se susreće svaka branša pa tako i naša. Trenutačno imamo kvalitetne radnike koji će, mislim, moći odgovoriti svim izazovima koji su pred nama", napominje Krešić.

Dodaje da je u neumskim hotelima zaposleno oko 500 radnika, s tim da je 10-ak njih stranaca i svi dolaze iz Nepala. 

"Broj stranih radnika u Neumu zanemariv je u odnosu na Hrvatsku i druge destinacije, ali mislim da je to nešto što nas čeka u sljedećim sezonama i da će stranih radnika biti sve više i više", nastavlja Krešić.

Za kraj je podsjetio i da je prošla sezona bila finansijski bolja od predpandemijske 2019. godine.