Centar Skenderija
0

"Gradnja i obnova" uz slabiju ponudu i posjetu

Sarajevo-x.com
Foto: Skenderija.ba
Foto: Skenderija.ba
Ovogodišnje izdanje sajma građevinarstva “Gradnja i obnova” koji se održava u sarajevskoj Skenderiji od 19. do 22. maja na 150 štandova, okupio je oko 200 izlagača i suizlagača iz 17 evropskih zemalja. Ove godine na sajmu su predstavljena i tri nacionalna štanda: Turske, Hrvatske i Slovenije.

U odnosu na prošlu godinu sajam bilježi nešto manju posjetu ali i broj izlagača. Eldin Husarić, direktor sajma kaže kako broj izlagača ove godine manji za 30 %. Razlog tome vidi u padu stranih investicija u BiH i generalnom padu u sektoru građevinarstva.

"U prva tri mjeseca ove godine 10.000 radnika u ovom sektoru je ostalo bez posla, a uslovi poslovanja u našoj zemlji stvaraju dodatne probleme. Prema istraživanju uglednog američkog časopisa Forbes, naša zemlja nalazi se na 119. mjestu od ukupno 127. zemalja kada su u pitanju uslovi poslavanja”, ističe Husarić.

Ipak, na sajmu se pojavilo i nekoliko novih izlagača od kojih se izdvaja kompanija Xella BH, koja osim impozantnim štandom, privlači najveći broj posjetitelja i svojom ponudom. Xella BH promoviše svoj najvažniji brand YTONG kako na zatvorenom tako i na otvorenom dijelu sajma. Nihad Begić, direktor Xella BH ističe kako su u ovoj kompaniji prezadovoljni svojim nastupom na sajmu.

"Nismo željeli odustati od sajma zbog recesije koja je evidentna i u našoj zemlji. Htjeli smo pokazati da i pored krize ulažemo u proizvodnju u BiH”, rekao je Begić i dodao da je njihov nastup na sajmu izuzetna prilika za krajnje kupce da se upoznaju sa novim sistemom gradnje gdje se posebna pažnja poklanja termoizolaciji.

"Kroz YTONG sistem gradnje naši ljudi sada imaju mogućnost da jednostavno prate evropski trend gradnje štedljivih kuća”, dodaje Begić.

I pored nešto manjeg broja izlagača, ovogodišnji sajam je donio izvrsnu ponudu kvalitetnog građevinskog materijala. Sajam se zatvara u petak 22. maja u 19 sati, a ulaz košta 2 KM.