Na vrhuncu sezone
0

Građevinski radovi smanjeni za polovinu

Piše: A. Karadža
Gradnja naplatnih kućica
Gradnja naplatnih kućica
Prošlogodišnja predviđanja domaćih privrednika na posljedice svjetskih recesijskih tokova na bh. privredu su se obistinila. Skoro sve grane privredne djelatnosti doživjele su pad, a prvi na udaru našli su se građevinari koji se suočavaju sa velikim problemima. Nažalost, predviđanja govore da će situacija u narednom periodu biti još teža.

Kako je istakla Silvana Marić, predsjednica Savjeta za građevinarstvo pri Privrednoj komori KS, građevinski sektor je doživio u ovom periodu smanjenje radova za nekih 40 posto u odnosu na prethodnu godinu. Ona je rekla da je ovaj period ujedno i vrhunac građevinske sezone i da će ostatak godine donijeti samo još teže posljedice.

Osim katastrofalnog smanjenja obima radova na domaćem tržištu, zabrinjava i činjenica da je izvršenje radova naših firmi izvan BiH smanjeno za 20 posto.

Globalna ekonomska kriza i zastoj građevinskih radova širom svijeta utjecao je na smanjenje broja radnika iz BiH koji su radili u inostranstvu. Ove godine njih čak 30 posto nije uspjelo pronaći posao na inostranom tržištu.

Krajem decembra je usvojen set urgentnih mjera na nivou tri partnera, Vlade FBiH, sindakata i poslodavaca, kako bi se kreirao povoljniji ambijent za privrednike. Međutim, prema tvrdnjama privrednika, nijedna od usvojenih mjera nije realizovana.

Marić rješenje nastale situacije vidi u nastavku investiranja u ciljanu infrastrukturu, čime bi se zaposlili građevinci, a zatim i ostali segmenti privrede.

"Također smo insistirali da se aktiviraju kreditna sredstva od međunarodnih finansijskih institucija i to iz dva razloga. Neaktiviranjem tih sredstava automatski smo i mi neaktivni. Drugi razlog je plaćanje sredstava kreditoru koga ne zanima da li smo mi sredstva iskoristili ili ne", rekla ja za Sarajevo-x.com Marić.

Kao jedno od mogućih rješenja problema sa kojima se suočava bh. privreda Marić vidi pokretanje mega projekata čime bi se pokrenula cijela domaća privreda.

Joše jedan od ključnih problema domaćih građevinara je nemogućnost zadovoljavanja uslova za učešće u projektima koji se realizuju u BiH.

"Problem je što su zahtjevi za učešće u projektima takvi da ih većina operative u FBiH ne može zadovoljiti. Mi stalno apelujemo na vladine institucije da prilikom pregovora sa investitorima i kreditorima na umu imaju realitet građevinske operative u BiH", rekla je Marić za naš portal.

Kao razloge takvog stanja ona vidi u ratnom periodu kada domaće firme nisu mogle izvoditi projekte, te u lošoj finansijskoj sposobnosti koja ih je spriječavala da ulaze u velike projekte koje bi im donijele konkurentnost u smislu referencijalnih listi izvedenih projekata.

"Mi smo zagovarali da Vlada vodi računa o tome koje su sposobnosti i da gleda da se u svim projektima uključi domaća operativa. Mi nikada nismo tražili da nam neko poklanja poslove, samo smo tražili da uđemo na tržišnu utakmicu sa cijenom i kvalitetom izvedenih radova. Govorimo o predkvalifikacionim kriterijima koji moraju biti prilagođeni realitetu", izjavila je Marić.

Osim toga, ona smatra kako se moraju formirati garancijski fondovi koji će omogućiti građevinarima, ali i ostalim izvoznicima da dobiju određene kreditne potpore potrebne za ugovaranje poslova. Takva ideja na nivou države je odbijena, a građevinari su se sada okrenuli entitetskim vlastima.

"Trebaju nam garancije kako bi od banaka dobili kredite i ostale garancije koje su nam potrebne za dobijanje poslova. Nećemo se moći uhvatiti koštac sa konkurencijom ni na domaćem terenu, a o inostranstvu ne trebam posebno ni govoriti", zaključila je Marić.