Uoči Dana štednje
0

Građani BiH više vjeruju bankama i više štede

FENA
Centralna banka BiH
Centralna banka BiH
Svjetski dan štednje, koji se obilježava 31. oktobra, ove godine je u znaku nastavka jačanja povjerenja stanovništva u bankarski sektor, saopćeno je iz Centralne banke BiH.

Prema podacima Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH), na kraju septembra, ukupni depoziti domaćih institucionalnih sektora kod banaka u BiH iznosili su 12,49 milijardi KM i veći su za oko 520 miliona KM ili 4,3 posto u odnosu na isti period prošle godine.

Od toga, depoziti stanovništva BiH iznose 6,16 milijardi KM ili 49,3 posto ukupnih depozita i veći su za oko 750 miliona KM ili 13,8 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Od ukupnih depozita stanovništva, depoziti po viđenju čine 2,37 milijardi KM ili 38,5 posto, dok oročeni i štedni depoziti iznose 3,79 milijardi KM ili 61,5 posto.

U pogledu valutne strukture, depoziti stanovništva u KM valuti iznose 1,97 milijardi KM ili 31,9 posto, u euro valuti 3,78 milijardi KM ili 61,4 posto, a depoziti u ostalim stranim valutama 410 miliona KM ili 0,7 posto.

Pozitivni trendovi u oblasti štednje rezultat su vraćanja povjerenja u bankarski sektor, koje je bilo narušeno usljed uticaja globalne krize, i u njegovu stabilnost, te postojanja sistema osiguranih depozita, čiji je osnovni cilj povećanje stabilnosti bankarskog sektora i zaštita štediša, kaže se u saopćenju CBBiH.