Komentari (21)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
13 plata nije muslimanski obicaj😉
unnmibh.....a ne ne to nij eproblem. Braci smetaju cestitanje i sve sto ima bilo kakave veze s bozicem...kao haram je ali kad su pare i slobodni dani u pitanju tad religija i haram padaju u drugi plan. Doduse nisu svi zadrti ali ja jos neupozna nijednog,karakternog koji se odrekao ni bozicnice ni slobodnih dana...a cisto sumnjam i da hocu.
To to, kada ih Pezic predvodi da ne cestitaju Bozic, sto ih ne predvodi da ostave Bozicne bonuse 😂
PRIKAŽI ODGOVORE (2)
U Austriji zakonski, bez obzira gdje radite poslodavac mora uplatiti 14 punih plata godišnje. Jedna za godišnji odmor, druga za Božić. Bez iznimki. Većina firmi, uz Božicnicu na kraju godine radnicima pokloni bonove za kupovinu, zlatnike ili dodatni novac.
Nije tačno. Poslodavci isplačuju botičnicu ali to nije zakonski niti će ikada biti. To je samo dogovor sa sindikatom.
Nije moranje! Clan sam Gewerkschaft- sindikata i to je kao sto je neko vec naveo iskljucivo dogovor poslodavca sa sindikatom. Niti u jednom kolektivnom ugovoru pise da je moranje.
Sa 10 godina radnog staža u BiH i par promjenjenih firmi još uvijek sanjam trinaestu platu, normalan godišnji odmor(po zakonu) i regres koji nikad nisam dobio.
Ne sirite neistine. Ljetni bonus ili pare za odmor se izdvajaju iz plate od prilike 8 posto i te svoje pare dobijes pre ljeto. Drugo plate se mogu obracunavat mjesecno ili u 4 sedmice pa kad je u 4 sedmice imate 13 plata mjesecno. To je sva poenta toga.
To ti odbiju 12.dio svake mjesecne plate i onda kao dobijes 13. daj ba.
U Belgiji svaki sektor dogovori taj regres, zvani "regres kraj godine". Nije to nikakav poklon, ljudi rade i plaćaju ogroman porez na platu tako da ovo je sve zarađeno.
u FISu ui jos nekim centrima, nema bozicnice, ne radi se za drz praznike, ali se kasnije odradjuje , u slucaju bolesti 30% od plate, niko nema istu platu; cijene na polici sa pdv, plus dodatni na kasi, razl cijene na artiklu, polici, kasi; nude novac u zamjenu za godisnji odmor ako neko zeli, zovu te sa godisnjeg, ... o cemu pricamo, mozda 13 plata za drz posao, kod privatnika ne
Al me iskešira ,radiona igraona Bayern München
To je ideja da se privreda malo pokrene i da oni koji nisu u stanju da uštede pare imaju dovoljno za poklone. Ono sto je bitno koliko za 12 mjeseci imaš na računu bilo to kroz 12 ili 16 Plata je svejedno.
ja u germany dobijem 13-tu platu 1000€ naravno ako radim citavu god za istu firmu
Kod nas je 360KM neoporezivo pa je to najvise sto mozes dobiti za Božičnicu ili bajramluk. Država otima
U Grckoj su pametni sto podsticu privatni realni sektor. Kod nas mufljozi uhljepski sebi mecu dok sve ne zaglavi.