13. plata
13

U kojim sve evropskim zemljama poslodavci moraju uplatiti božićnice

S. Š.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Praznični period je izuzetno opterećenje za novčanike, ali u nekim evropskim zemljama poslodavci su zakonski obavezni da isplaćuju bonuse, što umnogome može olakšati novonastale troškove.

Kako bi nagradili zaposlene za rad u godini, ali i pomogli oko prazničnih troškova, poslodavci su u decembru počeli uplaćivati dodatnu platu koja je jednaka mjesečnoj plati. Primjerice radi, bonus zvani 13. mjeseca sada je postao zakonski uslov u mnogim zemljama Latinske Amerike, gdje je poznat kao "aguinaldo".

Ipak, u Evropi je situacija nešto drugačija.

Evropski pristup platama za 13 mjeseci je složena slika jer su politike nagrađivanja često specifične za kompaniju ili industriju.

Uz to, u Portugalu, Španiji, Grčkoj i Italiji većina zaposlenih ima zakonsko pravo na bonus za zimske praznike, uglavnom jednak jednoj mjesečnoj plati.

U Portugalu se to odnosi i na radnike u javnom i privatnom sektoru, iako se božićna nagrada zove bonus za 14. mjesec, a 13. mjesec se odnosi na obaveznu ljetnu isplatu.

U Španiji se od poslodavaca na sličan način traži da isplate dva dodatna bonusa godišnje, a jedan bi trebao biti isplaćen tokom božićnog perioda. Vrijeme dodjele drugog bonusa, kao i iznos novca koji se daje za oba, pregovara se u okviru kolektivnih ugovora.

Ovi sporazumi o pregovaranju, o kojima su pregovarali sindikati i poslodavci, su nezakonodavni pisani sporazumi, ali često imaju istu težinu kao i zakoni o zapošljavanju.

U Grčkoj mnogi radnici primaju zakonski propisane božićnice i ljetne bonuse, ali situacija varira između javnog i privatnog sektora. U grčkom privatnom sektoru radnici imaju pravo na obaveznu dodatnu platu za Božić, pola dodatne plate za Uskrs i pola dodatne plate ljeti. U javnom sektoru, međutim, radnici ne primaju ove bonuse od 2012. godine što je mjera uvedena za podršku grčkoj ekonomiji nakon finansijskog kraha.

Ostale zemlje koje imaju zakonski utvrđene politike bonusa su Nizozemska i Poljska.

U Nizozemskoj postoji regres za godišnji odmor koji se daje radnicima u maju ili junu u iznosu od od najmanje osam posto bruto godišnje plate zaposlenog. U Poljskoj su nagrade na 13. i 14. mjesec uobičajne u privatnom sektoru, ali 13. plata je zakonski uslov i za neke zaposlene u javnom sektoru, piše Euronews.