Finansijske sankcije
132

Rusija prijeti Zapadu tužbama ako ne bude u mogućnosti izmiriti vanjski dug

S. Š. U.
Ruski ministar finansija Anton Siluanov (Foto: EPA-EFE)
Ruski ministar finansija Anton Siluanov (Foto: EPA-EFE)
Rusija će poduzeti pravne mjere ako je Zapad pokuša ograničiti u nastojanjima da vrši isplate svog vanjskog duga, rekao je danas ministar finansija Anton Siluanov za prokremljanski list Izvestija, pooštravajući ton Moskve u njenoj finansijskoj borbi sa sankcijama.

"Naravno da ćemo tužiti, jer smo poduzeli sve neophodne korake da osiguramo da investitori dobiju svoje uplate", kazao je Siluanov.

Navodi kako će Rusija predstaviti svoj slučaj na sudu i tako potvrditi svoje napore da dug plaćaju i u stranoj valuti i u rubljama. Smatra kako to neće biti lak proces, ali da će Rusija nastaviti aktivno dokazivati ​​svoja prava na multivalutne uplate, uprkos svim poteškoćama.

Rusija se suočava sa prvim slučajem neizvršenja plaćanja vanjskih obaveza nakon više od jednog stoljeća. Ranije ove sedmice sklopila je aranžmane za otplatu međunarodnih obveznica u rubljama, iako je plaćanje dospjelo u američkim dolarima.

Za ruski list Izvestija ruski ministar finansija izjavio je da su devizni računi Rusije blokirani te da se ne vrše uplate koje su bile namijenjene za obračune isplata vlasnicima obveznica. Sve to doprinosi tome da Rusija nije u mogućnosti plaćati dugove.

"Čak i u takvim uslovima, mi smo vlasnicima euroobveznica a koji su ruski rezidenti, isplatili dospjela dugovanja u rubljama", istakao je ministar Siluanov.

Rusija se na finansijskom tržištu suočava sa problemima obavljanja transakcija i plaćanja stranim dobavljačima kao i isplatama na tržištu obveznicama zbog sankcija koje joj je Zapad nametnuo nakon invazije na Ukrajinu.