Finansije
0

Rusi uče o islamskom bankarstvu

Sarajevo-x.com
Investment, Financial & Consalting Services (IFC) Ilova je od 5. do 7. juna u Kazanu, glavnom gradu Tatarstana i jednom od najvećih gradova Ruske Federacije, organizirao seminar o temi “Islamske finansije – bankarstvo i osiguranje“.

Seminaru su prisustvovali bankari i drugi finansijski stručnjaci iz zemalja Ruske Federacije sa muslimanskim većinskim stanovništvom, kao i predstavnici vlasti Ruske Federacije, a predavači su bili Amer Bukvić, direktor Bosna Bank International (BBI) i Mohammedumer Chapra, stručnjak za islamske finansije svjetskog ugleda.

"Budući da muslimani u Ruskoj Federaciji čine 14 posto ukupnog stanovništva, ova država je uveliko zainteresirana za uspostavljanje bankarskog sistema na islamskim principima, kao i za čvršće ekonomske veze sa zemljama bogatog Zaljeva. Ruska Federacija zapravo traga za modelom islamskog bankarstva koji bi mogla uklopiti u svoj zakonodavni sistem, pa bi joj model koji primjenjuje BiH, odnosno Bosna Bank International, mogao biti od velike koristi“, kazao je Amer Bukvić, direktor BBI-a, po povratku iz Kazana.

On je istakao i to da je ovaj seminar zapravo uvod u veliku Investicionu konferenciju Ruske Federacije i zemalja Bliskog Istoka koja će se održati od 9. do 11. jula u Moskvi, a kojoj će prisustvovati i ruski premijer Vladimir Putin.

Predstavnici nekoliko banaka Ruske Federacije najavila je i svoju posjetu BiH, odnosno BBI-u, krajem juna, odnosno početkom jula ove godine.