Dug za dug
0

Republika Srpska se u 2024. planira zadužiti za više od milijardu KM

D. Be.
Foto: CB BiH
Foto: CB BiH
Na dnevnom redu sutrašnje sjednice Narodne skupštine RS-a nalazi se i odluka o dugoročnom zaduživanju ovog bh. entiteta za 2024. godinu. Vlast je tako zacrtala da se odobri zaduživanje u iznosu od 951,7 miliona KM. Ako se na to dodaju kratkoročni zajmovi, onda će iznos ići i preko jedne milijarde maraka.

Način i izvori osiguravanja sredstava mogu biti: emisija obveznica na domaćem finansijskom tržištu, kreditno zaduženje kod domaćih kreditora, kreditno zaduženje, odnosno zajam na međunarodnom finansijskom tržištu.

Plan je da se u 2024. godini Republika Srpska dugoročno zaduži na domaćem i međunarodnom finansijskom tržištu, i to: na domaćem tržištu 141.700.000 KM i na međunarodnom tržištu 810.000.000 KM.

NSRS sutra planira odobriti i izdavanje garancija Republike Srpske za zaduženja u 2024. godini do iznosa od 500.000.000 KM, s tim da ukupna izloženost RS-a po izdatim garancijama ne može biti viša od ograničenja definisanog članom 40. Zakona o zaduživanju, dugu i garancijama Republike Srpske.

Sredstva pribavljena dugoročnim zaduživanjem će biti upotrijebljena za finansiranje kapitalnih investicija, refinansiranje ukupnog duga ili dijela duga Republike Srpske, plaćanje uslovnih obaveza po osnovu garancija RS-a, u cijelosti ili djelimično, u slučaju kada dužnik ne izmiri svoje finansijske obaveze, te za finansiranje budžetskog deficita u slučajevima kada Ministarstvo finansija procijeni da će planirani rashodi biti veći od iznosa planiranih prihoda.

Amortizacija dugoročnog duga stvorenog putem emisije obveznica je predviđena na dva načina, i to kod tzv. "bullet" obveznica predviđeno je da se ukupan iznos glavnice emitovanih obveznica isplati jednokratno, o roku njihovog dospijeća, a da se kamate periodično obračunavaju i isplaćuju u konstantnom iznosu, dok je drugi vid amortizacije predviđen u slučaju tzv. anuitetskih obveznica - obveznica kod kojih se otplata glavnice vrši u više jednakih godišnjih rata, a iznos kamata se postepeno smanjuje kako se smanjuje i ostatak duga na koji se obračunavaju kamate.

Stanje duga RS-a prema preliminarnim podacima na dan 31. oktobar 2023. godine:

  • ukupan dug Republike Srpske koji podliježe zakonskom ograničenju iznosi 6.176,6 milion KM, tj. 40,0% BDP-a,
  • javni dug koji podliježe zakonskom ograničenju iznosi 5.228,1 milion KM, tj. 33,8% BDP-a.