U pravom trenutku
79

Milijarder Peter Thiel uložio 200 miliona dolara u BTC i ETH prije Bull Runa

D. Be.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Prema podacima CoinDesk Indicies, bitcoin (BTC) je porastao za gotovo 124 posto u posljednjih 12 mjeseci, dok je ether (ETH) porastao za 75 posto. Indeks CoinDesk 20 (CD20) porastao je približno 86 posto u istom razdoblju.
Founders Fund, kompanija rizičnog kapitala koju je osnovao milijarder Peter Thiel, ponovno ulaže u bitcoin i ether, rekli su izvori Reutersa, signalizirajući obnovljeni interes Silicijske doline za tržišta kriptovaluta.

Founders Fund počeo je kupovati bitcoin kada je bio ispod 30.000 dolara i stekao više BTC-a i ETH-a u narednim mjesecima.

Thiel je dugo bio zagovornik bitcoina, povezujući njegov rast cijene s kritikom centralnih banaka. Tokom "bull runa" 2021. godine, rekao je da se osjeća "premalo uloženim" u najveću svjetsku digitalnu imovinu.

Founders Fund prodao je većinu svojih kripto holdinga za 1,8 milijardi dolara u martu 2022. godine, neposredno prije početka "kripto zime", izvijestio je prošle godine Financial Times. Founders Fund prethodno je uložio u bitcoine u iznosu od 15 do 20 miliona dolara tokom "Run bulla" 2017./2018. godine.

Bull run, također poznat kao bull trend, je period na finansijskom tržištu kada cijene određene imovine nastavljaju rasti. Brzi rast cijena može se pripisati nizu tržišnih faktora, uključujući volatilnost, potražnju i tržišnu procjenu.

Bitcoin je u ponedjeljak porastao za 5,17 posto i prvi put od 2021. premašio prag od 50.000 USD (90.000 KM). Najstarijoj i najraširenijoj kriptovaluti pomaže očekivanje da će Američka centralna banka (FED) ove godine smanjiti ključnu kamatnu stopu.