Finansije
12

MI-BOSPO ove godine obilježava 20 godina uspješnog poslovanja

Prva organizacija koja je uvela praksu mikrokreditiranja u Bosni i Hercegovini, MI-BOSPO ove godine obilježava 20 godina uspješnog poslovanja, kroz odgovorno zaduživanje poduzetnika, prvenstveno poduzetnica.

Obilježavajući ovaj značajni jubilej mikrokreditna fondacija MI-BOSPO danas promovira nalaze istraživanja aktuelnih prepreka za razvoj ženskog poduzetništva u funkciji smanjenja nezaposlenosti u Bosni i Hercegovini. Istraživanje je provedeno od strane Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, a na reprezentativnom uzorku kojeg su činile klijentice MI-BOSPO-a.

Ustanovljeno je da su socio-ekonomski faktori potencijalna prepreka u razvoju ženskog poduzetništva, a poduzetničke aktivnosti žena u BiH se uglavnom realiziraju u okviru niskoprofitabilnih djelatnosti.

Najznačajnije prepreke koje ograničavaju razvoj ženskog poduzetništva u BiH, prema rezultatima istraživanja, povezane su sa kompliciranim i dugotrajnim administrativnim procedurama, nepovoljnim uslovima za pokretanje biznisa i izostankom aktivne podrške razvoju ženskog poduzetništva od strane donosioca odluka na svim nivoima vlasti. Osim toga, društvena percepcija tradicionalne uloge žene predstavlja i dodatni pritisak jer žene još uvijek nemaju dovoljnu podršku porodice u iznalaženju načina s ciljem usklađivanja poduzetničkih aktivnosti i društvene percepcije tradicionalne uloge majke, supruge i domaćice.