Čeka se raspodjela
599

Federacija BiH bi trebala dobiti 400, a Republika Srpska oko 200 miliona KM od novca MMF-a

M. P.
BiH je dobila 602 miliona i 540 hiljada KM (Foto: E. H./Klix.ba)
BiH je dobila 602 miliona i 540 hiljada KM (Foto: E. H./Klix.ba)
Na račun u Centralnoj banci Bosne i Hercegovine u ponedjeljak je Međunarodni monetarni fond uplatio 602 miliona i 540 hiljade KM, koje se još uvijek nalaze na tom računu, a o njihovoj raspodjeli, iako se uveliko priča, malo ko zna kakva će biti.

Naime, prema informaciji koju smo prošle sedmice dobili iz Ministarstva finansija Republike Srpske, odluku o raspodjeli novca trebalo bi donijeti Fiskalno vijeće. Tim povodom kontaktirali smo Zorana Tegeltiju, predsjedavajućeg Fiskalnog vijeća i Vijeća ministara BiH, koji nam je rekao da nijedna od ove dvije institucije nije nadležna za raspodjelu novca entitetima i Brčko distriktu.

"Centralna banka BiH donosi tu odluku", kazao je Tegeltija za Klix.ba.

Međutim, kako saznajemo, ni Centralna banka BiH ne donosi ovu odluku jer novac nije uplaćen na njihov, već na račun Ministarstva finansija BiH u Centralnoj banci, te se pretpostavlja da bi oni onda trebali donijeti odluku o daljoj raspodjeli.

"Ministarstvo finansija i trezora BiH nije nadležno da među entitetima vrši raspodjelu novca kojeg je BiH dobila po osnovu članstva u Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) te nismo u mogućnosti dati odgovore na Vaša pitanja. Sve procedure propisane su Memorandumom o razumijevanju između BiH i MMF-a i molimo da se obratite Centralnoj banci BiH za dalje aktivnosti u vezi s ovim pitanjem", odgovor je koji smo dobili iz Ministarstva finansija BiH.

Ovo ministarstvo odluku o raspodjeli sredstava donosi samo u slučaju kada je u pitanju kreditno zaduženje, a s obzirom na to da ovdje nije riječ o kreditu, već o sredstvima koja su našoj zemlji uplaćena po osnovu alokacije specijalnih prava vučenja (SDR), koja je MMF uplatio svim zemljama članicama u svrhu pomoći u oporavku od posljedica pandemije, odluka je na nekom drugom.

Ministarstvo finansija BiH, prema našim saznanjima, uputilo je ranije dopis Centralnoj banci u kojem piše da se o raspodjeli trebaju dogovoriti entitetska i ministarstvo Brčko distrikta.

"Memorandumom o razumijevanju između Bosne i Hercegovine i MMF-a iz 2016. godine definirana je raspodjela sredstava i procedure raspodjele. Centralna banka je fiskalni agent Bosne i Hercegovine, a sredstva, u skladu sa spomenutim Memorandumom o razumijevanju, se raspoređuju u omjeru dvije trećine Federaciji BiH, a jedna trećina Republici Srpskoj. U budžetu FBiH za 2021. godinu planirana su sredstva od MMF-a na razdjelu Tekući transferi drugim razinama vlasti i fondovima – kantoni, sredstva iz aranžmana s MMF-om", kazali su nam iz Ministarstva finansija FBiH.

Ekonomska analitičarka Svetlana Cenić također je istakla kako se novac raspoređuje po principu da dvije trećine idu FBiH, a jedna trećina RS-u, jer se tako i plaća članstvo u MMF-u.

"Za bilo kakav drugi raspored sredstava, mimo dvije trećine Federaciji i trećina Republici Srpskoj, potrebna je nova odluka i dogovor, a to znači odblokirati rad državnih institucija", poručila je Cenić.

Prema ovim podacima, Republici Srpskoj bi trebalo pripasti oko 200 miliona, a Federaciji BiH oko 400 miliona KM, ali i dalje nije jasno kada će i ko odobriti da sredstva budu raspoređena.