Finansije
24

EBRD razmatra načine kako pomoći BiH

FENA
Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) čeka konačne rezultate procjene štete uzrokovane poplavama u BiH na kojoj rade međunarodne finansijske organizacije (IFI) i vlasti BiH. Nakon toga EBRD će imati odgovor na koji način može pomoći u koordinaciji s IFI i vlastima BiH, rekli su Agenciji FENA iz sjedišta EBRD-a u Londonu.

"Dok čekamo konačnu procjenu, istovremeno sagledavamo nekoliko načina na koje možemo pomoći, bilo putem pomoći privatnom sektoru u BiH, tj. malim i srednjim preduzećima, direktno ili putem lokalnih partnerskih banaka", naveli su iz EBRD-a.

Posebno razmatraju pomoć u vezi s restrukturiranjem poslovanja i pronalaska dodatnog kapitala, npr. rade na kreditnim linijama fokusiranim na poljoprivredne poslove.

Ali, naglašavaju, rano je govoriti o detaljima ovih olakšica. Osim toga, razmatraju i relokaciju fondova za obnovu puteva i ostale oštećene infrastrukture.

"Također, dugoročno ćemo raditi na projektima prevencije poplava zajedno s ostalim međunarodnim finansijskim organizacijama", izjavili su za Agenciju FENA iz EBRD-a.