Njujorška berza
0

Euro iznad granice od 1,50 dolara

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Euro je na deviznoj berzi u New Yorku noćas premašio važnu granicu od 1,50 dolara, ali su u četvrtak ujutro pozicije američke valute u početnoj trgovini na evropskom tržištu bile nešto jače jer je rast kineske privrede u trećem kvartalu bio neznatno niži od očekivanog.

Rast vrijednosti eura iznad 1,50 dolara, što je najviši nivo u proteklih 14 mjeseci, trebalo bi da predstavlja "crveno svjetlo" za kreatore valutne politike u zoni eura, tvrde analitičari čije mišljenje prenosi njujorški poslovni dnevnik The Wall Street Journal.

Sadašnji nivo eura dovodi u pitanje ionako slabašan oporavak privreda 16 članica Evropske unije koje koriste jedinstvenu valutu, ističe WSJ, pozivajući se na mišljenje Howarda Archera, šefa ekonomista kompanije IHS Global Insight iz Londona.

WSJ podsjeća i na poziv koji su Washingtonu početkom ove sedmice uputili najviši finansijski funkcioneri zone eura zahtijevajući od administracije američkog predsjednika Baracka Obame da se dosljedno drži verbalno proklamirane politike "jakog dolara", prenio je Reuters.

List ocjenjuje da bi oštar pad dolara, koji je zabilježen u najvećem dijelu ove godine, ipak mogao da se zaustavi ako se potvrde očekivanja nekih eksperata da će tempo oporavka američke privrede biti brži od ekonomskog uspona zone eura.