biznis
0

Ekonomist Inteligens Unit: Mali izgledi za strane investicije na Kosovu

FENA
Izgledi za privlačenje stranih investicija na Kosovu i Metohiji su mali, pošto je to relativno malo tržište, područje zbog političke situacije obiluje rizicima, a strani investitori će obavezno morati da uzmu u obzir i stav Srbije, posebno kada je riječ o imovinskim i drugim pravima.

Kako prenosi BBC, regionalni analitičar specijalizovanog londonskog Instituta za ekonomsku analizu "Ekonomist Inteligens Unit'' Richard Ins smatra da je Kosovo nedovoljno prostrano tržište da bi neka velika svjetska kompanija poželjela da se nađe tamo.

Strani investitori će se bar neko vrijeme držati dalje od tog tržišta, sve dok politička situacija ne bude jasnija, a sve do tada bit će ograničeni i vrsta investitora i količina investicija koje Kosovo može da privuče, smatra analitičar Ins.

On dalje navodi da se stav Srbije mogao vidjeti na početku procesa privatizacije na Kosovu, kada je zbog zakonskih i pravnih prigovora zvaničniog Beograda taj proces i zaustavljen.

Sigurno je da će potencijalni investitori i to morati da imaju u vidu i sigurno je da će prije no što se upuste u nešto slično oni morati da potraže pravni savjet, kako bi do kraja pojasnili situaciju u kojoj bi mogli da se nađu, upozorio je Ins.

Britanski analitičar zato smatra da će veliki investitori sačekati da vide kojim će se putem kretati priča o statusu Kosova prije nego što se late ozbiljnijeg investicionog planiranja.

Oblast koja bi u tom smislu mogla da privuče veliko interesiranje značajnih inveticionih igrača na svjetskoj sceni je nesumnjivo energija. Međutim, po londonskom analitičaru i u tome treba biti realan, pošto do investicija u sektoru energetike neće doći neposredno, u kraćem periodu, prenosi Tanjug.

U pitanju je izgradnja novih kapaciteta i elektrana, što bi moglo da potraje više godina i to bi mogli da budu dugoročni, a ne kratkoročni investicioni projekti, zaključio je Ins.