biznis
76

Ećo Company već četvrtu godinu zaredom nastavlja saradnju sa Arhitektonskim fakultetom u Sarajevu

Dana 03.03.2016. godine firma Ećo Company, zajedno sa Trening centrom Format, ugostila je studente IV godine Arhitektonskog fakulteta u sklopu predmetnog zadatka "Enterijeri i dizajn 3", čiju katedru vodi prof. dr. Erdin Salihović.

Cilj posjete je uvezivanje formalnog obrazovanja i industrije namještaja. Ovo je četvrta godina zaredom unutar koje se odvija uspješna saradnja između ovog fakulteta i jedne od najpoznatijih bosanskohercegovačkih komapnija u industriji namještaja, Ećo Company iz Sarajeva.

Posjeti je prisustvovalo oko 70 studenata arhitekture, koji su imali priliku da čuju jako korisne informacije o tržištu, najnovijim trendovima u industriji namještaja za 2016. godinu, materijalima i tehnološkim dostignućima, plasmanu proizvoda na naše i ino tržište.

I ove godine će Ećo Company učestvovati u odabiru najboljih studentskih radova, te izraditi njihove protutipove i dati podršku novčane nagrade studentima, kao što je bila praksa i ranijih godina. Dosad je ova kompanija izradila 15 protutipova namještaja koji su se prezentirali na dvije izložbe: Sarajevo Green Design Festival 2013. godine i Izložba studentskih radova na Arhitektonskom fakultetu Sarajevo početkom ove godine.

Studenti su prilikom posjete dobili i kratki brief za dizajn, koji će im pomoći da svoja dizajnerska rješenja prilagode potrebama tržišta, te u krajnjoj liniji dobiju mogućnost otkupa dizajna i serijske proizvodnje njihove kolekcije.

Suad Ećo, direktor Ećo Company izjavio je da je ovo jedan od načina da se riješe nagomilani problemi i poboljša saradnja između obrazovnih institucija i realnog sektora, a kako bi mladi ljudi imali priliku da ojačaju svoje kompetencije i budu konkurentniji na tržištu. "Ećo Company stoji na raspolaganju i ovom prilikom pozivamo i ostale obrazovne institucije da se obrate i započnu saradnju sa nama, na obostrano zadovoljstvo", dodao je.

Katedra za Enterijere i dizajn na Arhitektonskom fakultetu već se prepoznaje kao primjer dobre prakse, koja od 2008. godine približava i povezuje studente sa tržištem rada.

"Današnjom posjetom studenata i nastavnika Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu centru Format i kompaniji Inside, obilježen je početak četvrtog ciklusa uspješne saradnje kojom promovišemo umrežavanje obrazovnog i privrednog sektora iz oblasti dizajna namještaja. Organizacijom nastave izvan fakultetskih sala, nastojimo dodatno motivirati studente već na samom početku rada na semestralnom zadatku, te dati im priliku da se na neposredan način upoznaju sa bitnim tehničkim i tehnološkim aspektima materijalizacije i procesa proizvodnje namještaja. S obzirom na dosadašnja pozitivna iskustva, nadamo se da ćemo i u ovoj akademskoj godini ostvariti kvalitativni pomak kada je u pitanju nastavni proces i realizacija prototipova najkreativnijih studentskih radova", izjavila je dr.sci. Nermina Zagora.

Inače, do saradnje između Arhitektonskog fakulteta i Ećo Company je došlo posredstvom Centra za specijalističke edukacije u industriji namještaja Format, pokrenutog od strane programa švicarske vlade Prilika Plus i firme Ećo Company.