Čovjek ključni faktor poslovanja
0

DM ojačao lidersku poziciju na drogerijskom tržištu BiH

Sarajevo-x.com
Kompanija DM drogerie markt d.o.o. održala je konferenciju za medije s osvrtom na pet godina uspješnog i društveno odgovornog poslovanja na tržištu Bosne i Hercegovine.

U prijatnoj atmosferi hotela Sarajevo, predstavnicima medija prezentirani su rezultati poslovanja u proteklom periodu te ciljevi koje ova kompanija namjerava slijediti i ostvariti u budućnosti.

DM je u Bosni i Hercegovini osnovan 2005. godine, a otvaranjem prvog prodajnog objekta 2006. godine kupci su zakoračili u svijet ugodne kupovine koja je ubrzo zahtijevala širenje i otvaranje novih prodavnica širom države.

Od početka poslovanja, DM je na domaćem tržištu investirao 26 miliona KM, od toga oko 4 miliona KM u ovoj poslovnoj godini. Veći dio je uložen u otvaranje novih prodavnica. Danas DM zapošljava 290 radnika te posluje u 25 gradova i 40 prodajnih objekata u BiH sa planom širenja i u narednom periodu.

Čovjek je ključni faktor poslovanja DM-a

Prema rezultatima iz protekle poslovne godine DM je ojačao lidersku poziciju na drogerijskom tržištu BiH te sa ostvarenim prometom od 73,1 milion KM zabilježio rast od 29,16 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Damir Šlosel, direktor DM-a za Bosnu i Hercegovinu, istakao je da je čovjek ključni faktor poslovanja DM-a, bilo da se radi o kupcu, zaposleniku ili partneru.

"Takvom filozofijom poslovanja sve ove godine uspješno osiguravamo rast u svim relevantnim pokazateljima od kojih nas posebno raduje rast broja vjernih kupaca. Prema istraživačkoj agenciji Spectra iz Austrije 37 posto kupaca u BiH drogerijske proizvode kupuje isključivo u DM-u", naglasio je Šlosel.

S tim u vezi iz DM-a su predstavili i jednu novinu koja se tiče promjene slogana pod kojim posluju.

"Slogan 'Tu me cijene tu kupujem' je bio izuzetno prepoznatljiv, međutim, želimo se vratiti izvornom prijevodu originala 'Hier bin ich Mensch Hier kauf ich ein' i zbog toga ćemo od 26. oktobra 2011. u svim našim materijalima koristiti novi slogan 'Tu sam čovjek tu kupujem'. Kroz slogan želimo naglasiti da je svaki čovjek sam po sebi jedinstven, da ima svoje potrebe i da DM tom čovjeku, onakvom kakav on stvarno jeste, nudi pravi izbor. 'Ja sam onakav kakav želim biti ... i onakav kakav jesam, u DM-u se osjećam dobrodošlim'. To čini vezu između DM-a i kupca jačom i posebnom", objasnila je Admira Isaković, voditeljica nabave i marketinga DM-a.

Zaposlenici kao najjača karika uspjeha DM-a

Kristina Pandža, zadužena za ljudske resurse u ovoj kompaniji, naglasila je da je Uprava DM-a svjesna da su najjača karika uspjeha ove kompanije njeni zaposlenici te je korektan odnos prema njima važan dio poslovanja.

Prema istraživanju portala posao.ba u 2009. i 2010. godini DM je proglašen jednim od 30 najpoželjnijih poslodavaca u BiH, dok se u 2011. godini našao među prvih 10.

Dobro je činiti Dobro!

Kao i u drugim zemljama DM grupe tako i u Bosni i Hercegovini DM pridaje veliku važnost društveno odgovornom poslovanju. Pod motom 'Zajedno jedni za druge', u protekle dvije godine uspješno su realizovane tri društveno odgovorne kampanje.
"Za zdrav i lijep osmijeh" naziv je kampanje koja je u 2010. godini provedena u saradnji sa ministarstvima zdravlja FBiH i RS, s ciljem jačanja svijesti kod roditelja o važnosti održavanja higijene zuba i usne šupljine njihove djece.

Sve veći problem siromaštva u BiH bio je povod za kampanju "Za dobar početak" kojom je u saradnji sa Caritasom i Pampersom donirano 100.000 komada pelena bebama iz najugroženijih porodica u BiH.

Posljednja u nizu društveno odgovornih kampanja bila je kampanja "Ja čuvam okolinu" kojom su građani pozvani da koriste trajna rješenja, odnosno cekere prilikom kupovine umjesto jednokratnih plastičnih vrećica. Odabirom cekera građani su imali priliku aktivno doprinijeti čistijoj okolini te smanjenju odlaganja otpada u prirodi. Za samo mjesec dana prikupljeno je 2,3 tone plastičnih vrećica namijenjenih za reciklažu i podijeljeno više od 10.000 komada pamučnih cekera.

Nastojanja DM-a da djeluje kao uzorna zajednica u svojoj okolini prepoznali su članovi Vrhovne komisije za izbor društveno odgovornih kompanija u BiH DOBRO'11. Na ovogodišnjem izboru DM je proglašen društveno najodgovornijom kompanijom u kategoriji Briga o okolišu.

Zadovoljni uspjehom društveno odgovornih kampanja iz DM-a poručuju da će i u narednom periodu biti aktivan član društvene zajednice te da će i dalje imati na umu svoje zaposlenike i vjerne potrošače, koji su glavna pokretačka snaga kompanije.