Zaostali porez
0

Danska od Microsofta potražuje milijardu dolara

SRNA
Danska od američkog softverskog giganta Microsofta potražuje milijardu dolara zaostalog poreza i to je jedan od najvećih slučajeva povezanih sa porezom u historiji te zemlje.

Lokalni radio DR javio je, pozivajući se na neimenovane izvore, da danske poreske vlasti pregovaraju sa Microsoftom oko neplaćenog poreza proizišlog nakon preuzimanja danske softverske kompanije Navision 2002. godine.

Prema navodima radija, poreske vlasti tvrde da je Microsoft svom ogranku u Irskoj ispod tržišne vrijednosti prodao prava Navisiona na uspješni softver za planiranje poslovanja pod imenom Dynamics NAV.

"Kao rezultat te prodaje poreske vlasti sada potražuju milijardu dolara poreza i kamata od prodaje Dynamics NAV-a", javlja radio.

Predstavnik Microsofta u Danskoj nije želio da komentariše medijske izvještaje.

Danska vlada je u februaru predložila postepeno smanjenje stope korporativnog poreza sa 25 na 22 posto, dok korporativni porez u Irskoj može iznositi najmanje 12,5 posto, zavisno od vrste poslovanja.

U nedavnom izvještaju američke vlade navodi se da su multinacionalne kompanije iz SAD 2008. godine prijavile 43 posto svog profita iz inozemstva u "poreskim utočištima" poput Bermudskih ostrva, Irske, Luksemburga, Holandije i Švicarske.