BiH nema na listi
0

Danska najkonkurentnija od 57 zemalja svijeta

FENA
Kopenhagen
Kopenhagen
U najnovijem "Godišnjaku svjetske konkurentnosti 2009." Danska je zauzela prvo mjesto od 57 vodećih svjetskih ekonomija ispred Singapura i Katara, objavilo je danas na svome web siteu Nacionalno vijeće za konkurentnost (NVK) prenoseći najnovije rezultate istraživanja o konkurentnosti koje provodi Institute for Management Development (IMD) iz Lausanne.

Među deset najkonkurentnijih zemalja u tom izvještaju navode se još Norveška, Hong Kong, Švicarska, Švedska, Australija, Finska i Malezija.

Kina je na 18., Njemačka na 24. mjestu, SAD na 28., dok posljednja dva mjesta zauzimaju Argentina na 56. i Venezuela na 57. mjestu.

Kako se navodi u izvještaju uznemirujuća je pozicija Velike Britanije (34.) kao i Francuske (44.), Italije (47.) i Španije (50.).

Slovenija je na 39. mjestu, dok je susjedna Hrvatska zauzela 53. mjesto od 57 vodećih svjetskih ekonomija i u odnosu na prošlu godinu zabilježila realni pad za dvije pozicije.

U odnosu na prošlu godinu Hrvatska je zabilježila realni pad za dvije pozicije. IMD istraživanje provodi već 20 godina, a Hrvatska je ove godine uvrštena četvrti put.

BiH nije uvrštena u taj godišnji izvještaj o svjetskoj konkurentnosti, kao ni ostale susjedne zemlje.