Stambeno pitanje
86

Da li će mladi u Sarajevu dobiti manje od 12.000 KM za kupovinu stana ili će većina ostati "ispod crte"?

A. Ku.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
U Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo stiglo je više od 1.200 prijava mladih koji su aplicirali na javni poziv kojim ostvaruju pravo na subvenciju za rješavanje stambenog pitanja.

Broj prijava je rekordan, a sredstva u budžetu izdvojena za ovu namjenu iznose 5,5 miliona KM.

Prvobitna zamisao je bila da mladima koji ispune uslove poziva, s obzirom na trenutne cijene stanova i inflaciju, bude dodijeljeno 12.000 KM.

Dvije opcije

Međutim, trenutno su u opticaju dvije opcije – sredstva u iznosu od 12.000 KM će biti raspoređena na manji broj aplikanata ili će više aplikanata koji zadovoljavaju uslove javnog poziva dobiti manji iznos novca.

Zbog toga su zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo najavili da će inicirati da se izdvoje dodatna sredstva u budžetu kako bi oni koji ispune uslove dobili po 12.000 KM.

S obzirom na veliki broj upita mladih koji čekaju objavljivanje liste onih koji zadovoljavaju uslove Javnog poziva kontaktirali smo ministra komunalne privrede u KS Bojana Bošnjaka.

On je za Klix.ba prokomentarisao realizaciju zahtjeva koji idu u smjeru povećanja budžeta KS.

"Mogu izraziti zadovoljstvo što imamo zainteresirane sa svih strana, počev od korisnika sredstava, zastupnika ali javnosti za ovaj segment. Upravo ćemo na takav način doći do dobrih rezultata i većih iznosa za naše građane. Odgovornost prema budžetu i prioritetima je neminovna. Ministarstvo će razmotriti sve moguće opcije i svakako će reagirati na najbolji način prema krajnjim korisnicima prava", rekao je Bošnjak.

Povećanje budžeta

Dodaje kako smatra da je neophodno konstantno unapređivati procedure i olakšavati aplikantima te će u Ministarstvo samo inicirati da se povećaju grantovi namijenjeni subvencioniranju rješavanja stambenog pitanja mladih.

Kaže da je svaka inicijativa koja će unaprijediti prava građanima dobro došla.

Pitali smo ga kolike su vjerovatnoće za povećanje budžeta s obzirom na to da je već ranije urađena preraspodjela sredstava za ovu namjenu.

"Taj proces ne želimo raditi na nerealnim i na populističkim osnovama kao što bi pojedine strukture možda i željele da ovu oblast tretiraju. Javnost će biti blagovremeno obaviještena za bilo koju opciju koju će ministarstvo uz saglasnost Vlade i u skladu sa zakonom i procedurama odabrati. Važno je kako transparentnost i konkretno usmjerene mjere donose prave efekte. To se mora istaći", zaključio je Bošnjak.

Podsjetimo, dosada je pristigao najveći broj aplikacija od 2017. godine, kada je prvi put raspisan ovaj javni poziv.