biznis
0

Cijene nafte iznad 57 dolara

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Cijene nafte porasle su u petak iznad 57 dolara za barel, oko najviše razine u šest mjeseci, poduprte nadama u gospodarski oporavak i veću potražnju za naftom.

Na američkom tržištu barel sirove nafte poskupio je 1,11 dolara, na 57,82 dolara, nakon što je u četvrtak dosegnuo 56,71 dolar, najvišu razinu od 14. novembra. Na londonskom je tržištu barel poskupio 1,1 dolar i njime se trgovalo po 57,57 dolara.

Evropske dionice skočile su uslijed jačanja finansijskih dionica nakon što "test na stres" američkih banaka nije pokazao neugodna iznenađenja, te nakon što su ojačale dionice u Aziji i na Wall Streetu nakon zatvaranja berze.

"Ljudi su postali optimistični nakon rezultata testa koji se nisu pokazali tako loši kao što se mislilo da će biti", kazao je Tony Nunan iz kompanije Mitsubishi u Tokiju.

"No još nismo prebrodili krizu. Gospodarstvo se tek treba oporaviti i moglo bi još uvijek doći do pada cijena", dodao je.

Cijene nafte porasle su za više od 70 posto nakon što su u februaru dotaknule razinu od 33,55 dolara, oporavivši se zajedno s tržištima dionica temeljem nada u gospodarski oporavak te zbog manje opskrbe OPEC-a.

Američki malotrgovci ostvarili su u aprilu bolje od očekivanja mjesečne rezultate prodaje drugi mjesec zaredom, što je novi dokaz da se osobna potrošnja zahuktava s dolaskom proljeća.

Ulagači sada očekuju objavu američkih podataka o zaposlenosti koji bi mogli pružiti dodatnu nadu da je usporavanje dosegnulo dno.

Ekonomisti koje je anketirao Reuters prognozirali su da je u aprilu u SAD-u izgubljeno 590.000 radnih mjesta, u usporedbi s 663.000 izgubljenih mjesec ranije, prenio je Business.hr.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je izvijestila da je barel referentne košarice nafte tog kartela u četvrtak poskupio za 1,96 dolara u odnosu na dan ranije, na 56,05 dolara.