biznis
0

Cijena nafte u Londonu skočila iznad 77 dolara

FENA
Cijena evropske "brent" nafte je juče poslije podne na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu premašila iznos od preko 77 dolara za barel i dostigla rekordnu vrijednost za posljednjih 11 meseci, što je posljedica problema oko proizvodnje sirove nafte na Sjevernom moru i prognoze rasta tražnje.

Tako je "brent" nafta prvo dostigla cijenu od 77,68 dolara za barel, što je rekordna vrijednost u proteklih 11 mjeseci i samo dolar manje od najviše ikad postignute cijene iz augusta 2006. od 78,65 dolara, ali je zatim nešto pala, na 77,59 dolara, prenijela je agencija AP.

Rast cijene je uzrokovala vijest da bi proizvodnja nafte i gasa u britanskom dijelu Sjevernog mora mogla da bude poremećena tokom narednih nekoliko nedjelja nakon što je brodsko sidro oštetilo gasovod kojim se taj energent transportuje u Veliku Britaniju. Pored toga, proizvodnja nafte je smanjena i zbog zatvaranja gasovoda CATS u Sjevernom moru, do čega je došlo 1. jula.

Rastu zabrinutosti je doprinio i izveštaj Međunarodne agencije za energetiku (IEA) koji pedviđa da će potrošnja energenata u svijetu sljedeće godine rasti brže nego ove.