FBiH
0

Brašno u augustu pojeftinilo za 7,14 posto

FENA
Federalno ministarstvo trgovine utvrdilo je i uputilo Vladi Federacije BiH prijedlog kratkoročnih i dugoročnih mjera radi ublažavanja rasta cijena osnovnih životnih namirnica i naftnih derivata, potvrđeno je Feni u ovom ministarstvu.

“Te mjere između ostalog predviđaju ubrzane aktivnosti u vezi s formiranjem terminala Federacije BiH, odnosno agencije za obavezne rezerve naftnih derivata, racionalizaciju transporta što podrazumijeva jačanje željezničke infrastrukture i kapaciteta u Luci Ploče, stimuliranje cijena takozvanog narodnog hljeba, te izradu akcionog plana aktivnosti radi podizanja svijesti kod stanovništva i pravnih subjekata o potrebi štednje energije” kazala je šefica Odsjeka za cijene, analizu i razvoj tržišta pri Ministarstvu trgovine FBiH Lela Glibo.

U ovom odsjeku se redovno prikupljaju i prate podaci o kretanju cijena osnovnih životnih namirnica i naftnih derivata u Federaciji BiH i okruženju te na svjetskom tržištu.

Prema posljednjim podacima, prosječna cijena hljeba (600 gr) u Federaciji krajem augusta iznosila je 1,22 KM, dok je istovremeno u Republici Srpskoj bila 1,30 KM. U Srbiji je hljeb (500 gr) koštao jednu KM, a u Hrvatskoj 2,72 KM. Uzimajući u obzir kretanja cijena pšenice na svjetskom tržištu, kazala je Glibo, očekivati je da će doći do pojeftinjenja brašna što bi se trebalo odraziti i na cijenu hljeba.

Prosječna cijena jednog kilograma brašna krajem augusta u Federaciji je iznosila 1,30 KM, mlijeka (2,8 posto mliječne masti) 1,48, a ulja 3,37 KM. Glibo je kazala da se u devetom mjesecu evidentiraju niže cijene ulja, naročito kod domaće proizvodnje, odnosno Bimala.

“U augustu je u odnosu na juli cijena brašna snižena u svim kantonima i to najviše u Zapadnohercegovačkom 20,6 posto, Tuzlanskom 13,39 posto, a na nivou Federacije to sniženje je 7,14 posto”, kazala je Glibo.

Cijena mlijeka je snižena u Federaciji za 4,49 posto, cijene ulje su niže 2,13, kod maslaca je pojeftinjnenje 6,46, šećer je poskupio za 5,3, a cijena soli je niža 2,5.

Što se tiče cijena naftnih derivata, Glibo je kazala da su od sedmog mjeseca bila četiri sniženja, a nedavno i peto za euro-dizel koje je pojeftinio za 2,1 i luel za 2 posto. U Ministarstvu trgovine očekuju i nova sniženja cijena naftnih derivata.