Od 21. do 24. septembra
2

Bliži se HR. Weekend: Sve o privlačenju radnika i ljudskim potencijalima saznajte u Rovinju

I. B.
Bliži se Weekend.16 (Foto: PIXSELL/Emica Elvedji)
Bliži se Weekend.16 (Foto: PIXSELL/Emica Elvedji)
Nedostatak radne snage snažno utječe na poslovanje kompanija, a jedan od najnovijih izazova s kojim se one suočavaju je zapošljavanje strane radne snage, i to u svim sektorim - od niskokvalifikovanih poslova do poslova za koje trebaju specifična znanja.
Kako kompanije prolaze kroz procese inkluzije stranih zaposlenika, te može li se tome sistematičnije pristupiti - tema je koja je aktuelna u javnoj sferi.

Upravo je tom temom na HR.Meetupu najavljen program prvog HR.Weekenda koji se od 21. do 24. septembra, u sklopu Weekend Media Festivala, pod pokroviteljstvom Adrisa, odvija u staroj Tvornici duhana u Rovinju.

Aktuelne teme iz područja upravljanja ljudskim potencijalima, sagledane iz drugačijeg ugla koji propituje postojeće prakse i otvara neka nova rješenja predstavit će međunarodni i domaći stručnjaci.

Nova tehnologija iz godine u godinu unosi velike promjene, kako društvene tako i promjene u radnoj snazi. Ove je godine ključnu ulogu u oblikovanju svakodnevnog načina života i poslovanja odigrala upravo vještačka inteligencija. U današnjem, digitalizovanijem svijetu, ona je promijenila i način na koji se upravlja ljudskim resursima. Na panelu RE-imagining HR - "back to human" in a world of Generative AI panelisti Asmus Komm, partner u njemačkom uredu kompanije McKinsey & Company te Florian Pollner, partner u McKinsey uredu u Švicarskoj, ispričat će vlastita iskustva kako u korporacijama zadržati ljudske vrijednosti, ali i lični pristup te kako se prilagoditi okruženju gdje AI ima sve značajniju ulogu.

Florian Pollner
Florian Pollner

Poznati neuronaučnik dr. Nikolaos Dimitriadis koji neuronauku primjenjuje u poslovnom i obrazovnom sektoru već više od 15 godina, svoje će bogato iskustvo rada s vodećim brendovima poput IKEA-e, IBM-a, JTI-a, Nestlea, Johnson&Johnsona, AstraZenece, T-Mobilea, Pierre Fabrea, Coca-Cole i mnogim drugima, podijeliti na panelu It’s not you, it’s your brain.

Današnji je svijet brz i dinamičan, što često sa sobom nosi izazove koji su nevidljivi, ali imaju veliki utjecaj na radno okruženje. Stanje iscrpljenosti i stresa na poslu česta je pojava koja ne zaobilazi niti jednu industriju, a dolaze gotovo neprimjetno i podmuklo, stoga će domaća klinička psihologinja prof. dr. sc. Nataša Jokić Begić rastumačiti Što znači burnout i kako se razlikuje po različitim generacijama. Iako je ovo tek prvo izdanje, vrhunskih stručnjaka na HR.Weekendu neće izostati, a jedna od njih svakako je i Munawar Ahmed koja radi kao gostujuća predavačica na Stanfordu, učeći iskusne timove kako djelovati s učinkovitošću, ali i ljudskosti.

Munawar Ahmed
Munawar Ahmed

Uz to, publici će na panelu Generacija koja mijena sve - traže li previše ili podižu standarde, prenijeti kako privući, motivisati i zadržati jednu od najdinamičnijih i najutjecajnijih generacija na radnom tržištu, Gen Z jer mladi ne samo da mijenjaju svijet, već i postavljaju nove standarde za organizacije. Uvoz stranih radnika unosi mnoge promjene u ideje, perspektive i rješenja organizacija, a Hoće li nas inkluzija stranih radnika promijeniti razjasniti će Antea Popović direktorica sektora ljudskih potencijala u Victus Group, Tina Turk Lupieri, direktorica ljudskih potencijala u Maistra Hospitality Group, Stjepan Jagodin, direktor u Pinoy385 i Marina Jurić, direktorica ljudskih potencijala u Aminess Hotels & Resorts.

Marina Jurić
Marina Jurić

Program će obogatiti i Tanja Bulbuk Jergović, potpredsjednica Uprave za ljudske resurse kompanije Infinium i Ana Petrović, Regionalna voditeljica ljudskih potencijala u Endavi koje će na panelu Nije sve ispalo kako smo htjeli govoriti o HR stručnjacima koji se često suočavaju s izazovima i neočekivanim preprekama u svojim nastojanjima oblikovanja produktivnog i sigurnog radnog okruženja.

Ovogodišnji HR.Weekend donosi raznoliku i bogatu paletu predstavnika iz raznih industrija, stvarajući pravi balans između perspektiva i iskustva. Prisutnost predstavnika IT industrije donosi uvid u dinamiku brzog tehnološkog napretka i njegov uticaj na ljudske potencijale. Naučnici Boris Jokić i Nataša Jokić Begić upozorit će na potrebu za kontinuiranim razvojem i učenjem, dok će predstavnici proizvodne industrije podijeliti svoja iskustva u upravljanju radnom snagom.

Boris Jokić
Boris Jokić

Retail i ugostiteljstvo nude perspektive o upravljanju timovima u industriji s interakcijom s kupcima, a telekomunikacije će posjetioce uvesti u svijet brže promjene i staviti naglasak na potrebu za fleksibilnošću. Isto tako, program će obuhvatiti i konsultante koji donose širu sliku, donoseći uvide i rješenja koja se mogu primijeniti u HR-u.

HR.Weekend okuplja najveća imena u industriji što ovaj događaj čini nezaobilaznim za sve koji se bave ljudskim resursima.

Zato sve novosti o održavanju HR.Weekenda, zapratite ih putem njihovih Facebook, Instagram i Linkedin profila.