Rad na modernizaciji mreže
0

BH Telecom i Ericsson Nikola Tesla potpisali ugovor vrijedan 10,3 miliona eura

Klix.ba
Mr. sc. Nedžad Rešidbegović, generalni direktor BH Telecoma i mr. sc. Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikola Tesla, jučer su potpisali ugovor o proširenju radijskog dijela mobilne mreže, vezan uz GSM/UMTS tehnologije, kao i ugovor o proširenju fiksne mreže BH Telecoma. Ukupna vrijednost ugovorenih poslova je 10,3 miliona eura.

"Potpisivanje ugovora sa kompanijom Ericsson Nikola Tesla predstavlja nastavak modernizacije mreže BH Telecoma kako bi se našim korisnicima omogućio veći kvalitet postojećih usluga, kao i dostupnost novih najsavremenijih usluga, a sve u skladu s nastojanjima BH Telecoma da prati svjetske trendove u segmentu telekomunikacija“, rekao je Rešidbegović prilikom potpisivanja.

Gordana Kovačević je izrazila zadovoljstvo potpisanim ugovorima i istaknula: "Ovi ugovori su važni jer je riječ o nastavku dugogodišnje uspješne saradnje s BH Telecomom u području daljnjeg razvoja mreža ovog vodećeg bosanskohercegovačkog telekomunikacijskog operatora. BH Telecomu će ugovori omogućiti povećanje broja korisnika, a njegovim korisnicima još bolje i kvalitetnije usluge. Nove brzine podatkovnog prijenosa odlična su podloga za multimedijalne usluge nove generacije što nudi novi nivo komunikacijskih mogućnosti. Ovime nastavljamo saradnju s našim strateškim partnerom olakšavajući napredne komunikacijske usluge i nudeći prednosti koje iz toga proizilaze njegovim korisnicima u svakodnevnom životu i radu."

Elvidin Kovač, izvršni direktor za tehnologiju i razvoj servisa BH Telecoma, je naglasio značaj potpisivanja ugovora ističući da se radi o ugovorima koji će u naredne dvije godine BH Telecomu omogućiti daljnji razvoj mobilne mreže u skladu sa zacrtanim strateškim i planskim aktivnostima.

"Realizacijom ovog ugovora BH Telecom ne samo da će ostvariti daljnje širenje svoje 2G i 3G mreže već će i izvršiti strateške pripreme za prelazak na LTE tehnologiju jednostavnom softverskom nadogradnjom. Efekte potpisanog ugovora osjetit će upravo krajnji korisnici jer će se njegovom realizacijom omogućiti svima da na svojim smartphone uređajima i tabletima mogu uživati u prednostima podatkovnog prijenosa preko 3G mreže jer će na raspolaganju imati veće pristupne brzine. Osim većih pristupnih brzina ponudit će se i mobilna televizija, a stvorit će se i kvalitetna osnova za implementaciju multiscreena u 2013. godini te formiranje drugih poslovnih modela koji će BH Telecomu omogućiti da u narednom razdoblju unaprijedi svoju ponudu usluga, prije svega multimedijalnih, krajnjim korisnicima te na taj način i dalje ostane operator broj 1 u Bosni i Hercegovini", rekao je Kovač.